ГоловнаПолітика

Рішення ПАРЄ про визнання окупації Росією частини Донбасу вирішує проблему позовів до ЄСПЛ, - юрист

Відтепер до України не можна подавати позови.

Рішення ПАРЄ про визнання окупації Росією частини Донбасу вирішує проблему позовів до ЄСПЛ, - юрист

Визнання Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) окупації Росією територій на Донбасі є необхідним для визначення сторони, відповідальної за порушення прав людини за позовами, поданими в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Про це в ефірі "112 Україна" заявив юрист Василь Сметана.

"Раніше була проблема, що громадяни України, які перебувають на окупованій території, чиї права порушуються, повинні були звертатися до ЄСПЛ за позовами до держави Україна. Фактично держава не контролює, не може забезпечити там з об'єктивних причин права людини, і вона б несла відповідальність, зокрема фінансову, за ці дії. Після ухвалення резолюції до України тепер подавати позови не зможуть. Ця резолюція була вкрай необхідна", - сказав Василь Сметана.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи на сьогоднішньому засіданні визнала окупацію ОРДЛО Російською Федерацією.

В ухваленій поправці замінили формулювання "неконтрольовані урядом території" на "тимчасово окуповані території з російською окупаційною адміністрацією".

Як повідомлялося, Ар'єв подав заявку на проведення дебатів про невизнання російських виборів в анексованому Криму.

Нагадаємо, що 23 січня Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію про гуманітарні наслідки війни в Україні. У резолюції вперше згадується закон про реінтеграцію Донбасу, де Росія визнана агресором. В остаточному варіанті резолюції також міститься поправка, що Росія повинна виконувати всі попередні резолюції, які стосуються Криму і Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram