ГоловнаПолітика

Несплата аліментів буде підставою для недопуску на держслужбу, - Петренко

У Раду внесено пакет законопроектів на захист прав дитини.

Несплата аліментів буде підставою для недопуску на держслужбу, - Петренко
Павло Петренко
Фото: Facebook/Павло Петренко

У Верховну Раду внесено пакет законопроектів на захист прав дитини, який передбачає посилення відповідальності за несплату аліментів.

Про це в кулуарах парламенту повідомив міністр юстиції Павло Петренко, передає РБК-Україна.

"Сьогодні депутати подають другий пакет законопроектів, які стосуються захисту прав дитини. Це новий пакет законів "Чужих дітей не буває", частина 2. Він стосується посилення відповідальності для злісних неплатників аліментів. Ми зробили акцент на захисті економічних прав українських дітей", - розповів Петренко.

За його словами, за наявності заборгованості розмір аліментів буде збільшено.

"По-перше, це збільшення мінімального розміру аліментів. Якщо борг є понад один рік, він буде автоматично збільшуватися на 20%, два роки - на 30%. Усі ці кошти йтимуть на рахунок дитини, а не в бюджет держави. Друга новація: несплата аліментів буде підставою для недопуску на державну службу", - пояснив Петренко.

Він нагадав, що перший пакет законів про аліменти було прийнято наприкінці минулого року.

"Ці закони працюють: кількість сплачених аліментів за неповні три місяці зросла у два з половиною разу. Тобто українські діти отримали борги, яких їм не платили протягом багатьох років", - заявив Петренко.

Нагадаємо, влітку 2017 року в Україні аліменти на дітей збільшили на 20%. У в грудні минулого року Рада прийняла закон, який вводить нові засоби примусового виконання рішень, які можуть застосовуватися до неплатників аліментів. Серед них - позбавлення прав і заборона на виїзд за кордон.

У лютому 2018 року Мін'юст відкрив вільний доступ до реєстру неплатників аліментів і зобов'язав платників раз на три місяці подавати звіт. Для стягнення грошей із боржників Мін'юст створив спеціальні штаби, які з 1 квітня працюють по всій Україні.

Також Мін'юст пропонує підвищити мінімальний розмір аліментів до 2 тис. гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram