ГоловнаПолітика

Комітет Пашинського покликав голів НАБУ, СБУ та Міноборони на засідання з приводу "Нового времени"

Журналісти написали про корупцію в оборонному відомстві.

Комітет Пашинського покликав голів НАБУ, СБУ та Міноборони на засідання з приводу "Нового времени"
Фото: Макс Требухов

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони в середу проведе засідання за участю керівництва НАБУ, Міноборони та СБУ за фактами корупції в сфері військових закупівель, які були оприлюднені журналом "Новое время".

Про це LB.ua в кулуарах ВР заявив голова комітету Сергій Пашинський.

"Завтра на засіданні нашого комітету першим пунктом заплановано розгляд питання про оприлюднення в журналі «Новое время» від 5 квітня 2018 р. (№13) так званої статті. На засідання запрошені всі: і директор Національного антикорупційного бюро України, і голова Служби безпеки України і міністр оборони України", - заявив він.

Пашинський зазначив, що звинувачення, озвучені в статті, можуть бути інформаційною диверсією, що може призвести до зриву військової співпраці НАТО. Нардеп вважає, що в статті зроблена спроба дискредитації української армії і підриву нацбезпеки.

Він також звернув увагу, що цей матеріал активно тиражують "пропагандистські російські ЗМІ". "Тому ми максимально зацікавлені провести відкрите й публічне обговорення цього питання", - додав він.

Нагадаємо, головний редактор видання "Новое время" Віталій Сич раніше заявив про погрози від оточення Пашинського через цю публікацію. За його словами, адвокати депутата прийшли і "з посмішкою сказали, що люди хочуть "рвати" "Новое время".

У квітневому номері журналу вийшла стаття під назвою "Служили два товариші", де була описана схема із закупівлі Житомирським бронетанковим заводом (ЖБЗ) у Польщі в компанії Wtórplast списаних з озброєння розібраних радянських БМП-1 1980-х років випуску. Польська компанія купувала їх у чеської Excalibur Army по €20-25 тис. за одиницю, після чого розбирала БМП, відокремлюючи вежі від шасі. Потім ЖБЗ, який входить у держконцерн "Укроборонпром", ввозив частини БМП в Україну окремо, написало видання. За його інформацією, кожна вежа оцінювалася в $66 тис., а кожне шасі - в $99 тис. Раніше розібрані частини на заводі знову з'єднували. Вартість цих робіт становила ще $40 тис. за одиницю.

У результаті БМП вартістю €20 тис. обходилася українському оборонному бюджету в $205 тис., ідеться в матеріалі. Відзначають, що в 2017 році Міноборони України купило 200 таких бойових машин, заплативши за них $41 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram