ГоловнаПолітика

Голова НАБУ: відділ "К" СБУ бачить наші заявки на прослуховування і намагається нашкодити

"Ми бачимо: на «прослуховування» не поставиш - шанс у операції є, а поставиш - шансу немає".

Голова НАБУ: відділ "К" СБУ бачить наші заявки на прослуховування і намагається нашкодити
Фото: Макс Требухов

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що Бюро обмежене в можливості негласних слідчих дій через шкідництво з боку СБУ.

"Скажу відверто, ми дуже обережно підходимо до використання прослуховування СБУ. Ми бачимо: на «прослуховування» не поставиш - шанс у операції є, а поставиш - шансу немає. Підрозділ «К» СБУ бачить всі наші заявки на прослуховування. І вони використовують цю поінформованість, щоб нашкодити нам в роботі", - сказав він в інтерв'ю "Укрінформу".

Відповідаючи на питання, чи прийшло НАБУ до тями після викриття СБУ в грудні минулого року частини агентурної мережі бюро, Ситник сказав: "Це був неприємний удар з боку підрозділу «К» СБУ. Я був би не щирим, якби сказав, що це пройшло безслідно для НАБУ. Але якщо відверто, ми постійно чекаємо удару і намагаємося себе загартовувати. Протягом останніх двох років на НАБУ відбувалася ціла хвиля атак. І ми розуміємо, що в найближчому майбутньому це наша реальність".

Директор НАБУ вважає, що ризику зливу інформації можна уникнути в разі прийняття Верховною Радою законопроекту, який надає бюро право на автономне прослуховування.

"Цей законопроект схвалено Комітетом з питань запобігання та протидії корупції та вже півтора року лежить у парламенті. Депутати бояться його приймати. Якщо в частині Антикорупційного суду ще можна бути обережним оптимістом, то в частині прослуховування - це нереально. Тому ми змушені працювати з урахуванням можливого зливу інформації", - зазначив він.

Нагадаємо, восени 2017 року Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного прослуховування телефонів детективами Національного антикорупційного бюро.

Тоді заявлялося, що НАБУ прослуховувало співробітників Головного управління розвідки Міноборони, Служби зовнішньої розвідки, Національної поліції, Служби безпеки України, Управління державної охорони, Державного управління справами, заступників міністрів, Державної фіскальної служби, суддів та інших державних службовців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram