ГоловнаПолітика

Савченко і Рубан відмовилися свідчити

На цей момент слідство призначило і проводить 13 експертиз.

Савченко і Рубан відмовилися свідчити
Фото: Сергей Нужненко

Депутат Верховної Ради Надія Савченко і підозрюваний у підготовці терактів Володимир Рубан відмовляються свідчити.

Про це повідомила прес-служба СБУ у Фейсбуці.

"З огляду на великий суспільний інтерес до фігурантів зазначеного кримінального провадження, слідчими СБУ під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури в стислі терміни проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на швидке, повне і неупереджене дослідження всіх обставин скоєння кримінальних злочинів, з'ясування ступеня участі та провини кожного співучасника. Зокрема, проводяться допити підозрюваних за обставинами оголошеної їм підозри. У цей час фігуранти справи, користуючись своїми процесуальними правами, відмовляються від дачі показань слідству", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що на цей момент слідство призначило і проводить 13 експертиз зброї, боєприпасів, вибухових речовин, відео- і аудіоматеріалів, виступів і публічних закликів, у тому числі судово-психологічну експертизу показань Надії Савченко.

"Проведено допити свідків, які повідомили важливі фактичні дані про обставини, які є предметом дослідження в цьому провадженні. Здійснюється огляд і аналіз документів і предметів, вилучених за місцем проживання і роботи Рубана та Савченко, перевіряється причетність до вказаних вище злочинів інших осіб", - зазначають у повідомленні.

СБУ заявляє, що всі офіційні матеріали в цій справі, згідно зі ст.222 Кримінально-процесуального кодексу, можуть бути оприлюднені лише з дозволу слідчого. Правоохоронці обіцяють завершити попереднє розслідування "в розумні стислі терміни".

Нагадаємо, 23 березня Шевченківський районний суд Києва заарештував Надію Савченко на 2 місяці без права внесення застави. Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч.1 ст.109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1. ст.109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 КК), підготовку до теракту (ч.1 ст.14, ч.3 ст.258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст.258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

Голову ГО "Офіцерський корпус" Володимира Рубана затримали 8 березня на лінії розмежування в зоні АТО з великим вантажем зброї і боєприпасів. За даними слідства, Рубан готував замах на президента, керівників силових структур та інших державних діячів. 20 березня Апеляційний суд Києва підтвердив запобіжний захід Рубану у вигляді утримання під вартою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram