ГоловнаПолітика

Порошенко: боротися з видобутком бурштину потрібно в чинному правому полі

"Не треба кивати на якесь законодавче врегулювання".

Порошенко: боротися з видобутком бурштину потрібно в чинному правому полі
Фото: Тереза Лащук

Президент Петро Порошенко зазначає, що в правоохоронних органів є всі повноваження, щоб припинити нелегальний видобуток бурштину. На думку глави держави, новий закон про врегулювання видобутку бурштину для цього не потрібен.

Про це він повідомив у ході прес-конференції для регіональних ЗМІ у Вінниці.

"Якщо ви поїдете і запитаєте людей, які там працюють, то вони всі будуть захищати своє право добувати бурштин. Запитайте у них: вони за припинення чи ні? Це треба впорядкувати. Чия це відповідальність? Відповідних ліцензійних органів, які мають упорядкувати й забезпечити природоохоронні заходи. Де добувають? У лісах. Що вони там роблять? Вирубують ліси, що заборонено законом, роблять кроки щодо порушення законодавства, виставляють охорону свою цілими селами й намагаються таким чином вирішувати це питання. Це неприйнятно", - відповів він на питання про нелегальний видобуток бурштину в Рівненській області.

При цьому Порошенко заявив, що врегулювання цього питання є відповідальністю правоохоронців, а не законодавців.

"Під час останнього відвідування Рівненської області я ще раз нагадав і прокуратурі, і СБУ, і Нацполіції, що це їхня зона відповідальності, і не треба кивати на якесь законодавче врегулювання. У нас на сьогоднішній день є абсолютно чітка модель, як це закривати", - заявив він.

Нагадаємо, в лютому 2017 року Верховна Рада відмовилася прийняти закон про видобуток бурштину. Законопроект був покликаний створити цивілізований ринок бурштину з чіткими правилами участі в ньому. Зокрема, пропонувалося створити старательські артілі, бурштинові біржі, посилити кримінальну відповідальність за порушення правил охорони надр при видобуванні й под.

Через місяць Кабінет Міністрів ініціював розробку нового законопроекту з цього питання.

Україна посідає друге місце у світі за запасами бурштину, але добувають його переважно нелегальним чином старателі. Видобуток ведеться без дотримання екологічних норм і сплати податків.

За оцінкою міністра екології Остапа Семерака, кількість нелегальних копачів бурштину в північних областях України обчислюється тисячами. Тільки в Рівненській області незаконний видобуток ведуть близько 10 тисяч осіб. При цьому видобуток ведеться помповим методом, який піднімає тільки 15% каменів, але дуже негативно впливає на екологію.

Правильний метод видобутку передбачає зняття верхнього шару, пересипання і потім рекультивацію. У такому разі територія, на якій вівся видобуток, може бути придатна для сільського господарства, будівництва чи промисловості.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram