ГоловнаПолітика

Аваков: МВФ пропонує підвищити тарифи на газ на 35%

"Але тільки український народ одразу підніметься, змете владу".

Аваков: МВФ пропонує підвищити тарифи на газ на 35%
Фото: Макс Левин

Міжнародний валютний фонд хоче, щоб влада України підвищила ціни на газ для населення на 35%, заявив міністр внутрішніх справ і один з лідерів партії "Народний Фронт" Арсен Аваков в інтерв'ю "Лізі".

"Є багато поточних проблем. Наприклад, взаємодія з МВФ, який пропонує нам підвищити тарифи на газ на 35%. Я кажу: так, чудово, підвищити-то можна. Але тільки український народ одразу підніметься, змете владу. А після цього проголосує за популістів, які усе повернуть назад. Ви цього хочете, шановні колеги?" - відповів він на запитання про зміст переговорів "Народного Фронту" з потенційними союзниками.

Нагадаємо, тиждень тому Кабмін прийняв рішення, що ціни на газ для населення до 1 червня підвищувати не будуть. МВФ цей крок розкритикував.

Підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня і створення Антикорупційного суду - це дві головні вимоги МВФ, прогрес у яких необхідний для нового траншу в рамках чинної кредитної програми. Однак згідно з чинною методикою визначення ціни газу за імпортним паритетом, роздрібні тарифи для населення необхідно різко підвищити - з 6,9 грн за кубометр до приблизно 10,75 грн за кубометр.

Українська влада на такий крок піти не готова, і, за неофіційними даними, Кабмін запропонував МВФ інший варіант методики. Він передбачає підвищення тарифів на 2-3% за квартал. До жовтня 2019 року ціна газу повинна зрости, за попередніми розрахунками, приблизно на 16%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram