ГоловнаПолітика

Аналогічні процеси за кордоном тривають десятки років, а не 2-3 роки, як в Україні, - Філатов про судову реформу

"Велика частина законодавчої роботи виконана".

Аналогічні процеси за кордоном тривають десятки років, а не 2-3 роки, як в Україні, - Філатов про судову реформу
Фото: Макс Требухов

Головне досягнення судової реформи полягає в законодавчому забезпеченні незалежності суду і розриві зв'язку судової системи з іншими гілками влади. Про це заявив заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов журналісту LB.ua після презентації результатів судової реформи в Україні в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні.

"Велика частина законодавчої роботи виконана. На цьому етапі судової реформи залишилося прийняття законів про адвокатуру та про юридичну освіту... Але головне, що реформа максимально обмежила вплив на судову владу з боку влади законодавчої і виконавчої. Систему стримувань і противаг, яку реформа заклала до Конституції щодо судової системи, буде важко змінити. Якщо вона залишиться, в Україні існуватиме незалежна судова влада. Це найголовніше. Водночас незалежність суду - перш за все, в головах. Закон тільки створює умови", - зазначив він.

На запитання про те, чому результати судової реформи сприймаються краще на міжнародній арені, ніж в Україні, Філатов сказав:

"Іноземні експерти і спостерігачі сприймають результати судової реформи з позитивним подивом, бо аналогічні процеси в їхніх країнах тривають десятки років, а не 2-3 роки, як в Україні. Плюс - діалог з іноземними експертами, за деякими винятками, не обтяжений політичними або особистими інтересами його учасників".

"В Україні ми вважаємо, що в нас все погано, тому що порівнюємо з абстрактним ідеалом, часто недосяжним, а не з реальними альтернативами і навіть не з самими собою в недавньому минулому. Треба бути реалістами і займатися конструктивною роботою, а не скаргами на життя і політичним піаром", - додав Філатов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram