ГоловнаПолітика

У Раду внесено законопроект про статус червоно-чорного прапора

Прапор УПА пропонують піднімати на рівні з державним.

У Раду внесено законопроект про статус червоно-чорного прапора
Фото: EPA/UPG

У Верховній Раді 28 березня був зареєстрований законопроект №8207 "Про Прапор Національної Гідності".

Один з авторів проекту Андрій Іллєнко заявив LB.ua, що основна ідея цього законопроекту - узаконення червоно-чорного прапора УПА.

"Позавчора група народних депутатів [від ВО «Свобода» і «Національного корпусу»] зареєстрували проект закону «Про Прапор Національної Гідності». Його вже передано на розгляд голови Верховної Ради. Ми будемо наполягати на його включенні в порядок денний і прийнятті", - заявив він.

"Ми бачимо, що цей прапор використовується де-юре і де-факто не тільки на заході України, а й, наприклад, за рішенням Бориспільської ради під Києвом. Ми пропонуємо в законі закріпити норму, яка дозволить вивішувати цей прапор разом із державним на будівлі під час свят. Плюс ми пропонуємо, щоб місцеві ради могли вивішувати прапор УПА в окремі знакові дати для конкретних регіонів", - сказав Іллєнко.

Згідно з пояснювальною запискою, поряд з державними символами України, зазначеними в Конституції України, є символи, які використовуються неофіційно, проте мають майже офіційне використання в повсякденному житті українського суспільства. "До таких символів належить також червоно-чорний прапор боротьби, який використовувала Українська повстанська армія під час визвольних змагань у XX столітті і боротьби за відновлення української державності", - наголошується в документі.

У сучасній українській історіографії "червоно-чорний прапор є символом незламності українського духу, вірності військовим традиціям і присяги на вірність народу України". "Червоний колір означає кров, пролиту в боротьбі за свободу України, а чорний колір - землю, на яку була пролита ця кров", - підкреслюють автори законопроекту.

Законопроект передбачає, що прапор національної гідності встановлюється на будівлях державних органів України - як центральних, так і місцевих, а також на будівлях органів місцевого самоврядування в такі дні: 22 січня (День Незалежності і Соборності України), 20 лютого (День Героїв Небесної сотні), 14 березня (День українського добровольця), 21 травня (День пам'яті жертв політичних репресій), 23 травня (День Героїв), 28 червня (День Конституції України), 24 серпня (День Незалежності України), 14 жовтня (День створення Української повстанської армії), 6 грудня (День Збройних Сил України).

Крім того, місцеві ради можуть затверджувати перелік додаткових днів, у які встановлюється або піднімається прапор національної гідності.

Законопроект також передбачає порядок підняття або встановлення прапора національної гідності, а також відповідальність за порушення його норм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram