ГоловнаПолітика

Україна має "моральне" право ставити питання про перегляд обмежень в галузі ракетних технологій, - Горбулін

"Жодного виду озброєння ми від союзників ще не отримали".

Україна має "моральне" право ставити питання про перегляд обмежень в галузі ракетних технологій, - Горбулін
Фото: Скриншот с Youtube

У поточних умовах Україна має право ставити перед західними союзниками питання про перегляд обмежень із використання наявного потенціалу в галузі ракетних технологій та військово-технічного співробітництва.

Про це заявив екс-секретар РНБО України (1996-1999), директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента України Володимир Горбулін, передає Інтерфакс-Україна.

"Вся наша робота в експорті (оборонної продукції. - Ред.) натикається на спротив з боку деяких наших союзників з країн, які, практично, нас дуже підтримують. Але, як ви знаєте, жодного виду озброєння ми від них не отримали", - сказав Горбулін під час міжнародної спеціалізованої конференції в Києві.

Він зазначив, що Україна сьогодні змушена працювати з багатьма країнами і використовувати наш науково-технологічний потенціал.

"Ми працюємо з деякими арабськими країнами, з такими країнами, як Туреччина. Але все це викликає з боку західних партнерів одразу "посилання", що ми, таким чином, порушуємо режим нерозповсюдження ракетних технологій", - констатував він.

Екс-секретар РНБО нагадав, що під час вступу в Режим контролю за ракетними технологіями (РКРТ) у 1997 році, Україна врахувала всі пропозиції США щодо використання наявного потенціалу в галузі ракетних технологій.

Він висловив упевненість, що в умовах 4-річних військових дій в країні і довгострокових викликів гібридної війни РФ, Україна має "моральне" право ставити перед західними союзниками питання про перегляд чинних обмежень щодо дальності для стратегічних ракет середньої дальності в інтересах власної обороноздатності. На цьому етапі, за словами Горбуліна, "це викликає, чомусь, у західних партнерів нерозуміння".

У зв'язку з цим радник глави держави висловився за активізацію роботи із донесення цієї позиції України до європейських союзників, зокрема, із залученням міжпарламентських зв'язків, і насамперед по лінії ПАРЄ.

"Україна має право ставити перед усім світом питання про необхідність зміни умов (ВТС. - Ред.) не тільки в ракетних технологіях: з погляду майбутнього створення (нових. - Ред.) зразків озброєння", - наголосив Горбулін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram