ГоловнаПолітика

Конституційний Суд допоможе припинити "кнопкодавство", - Ніколаєнко Актуально

"Депутатам доведеться усвідомити, що тепер уже не можна бути на Мальдівах, Сейшелах і в той самий час голосувати в сесійній залі".

Конституційний Суд допоможе припинити "кнопкодавство", - Ніколаєнко
Андрей Николаенко
Фото: http://www.ugorod.kr.ua

Створений 28 лютого 2018 року Конституційний Суд повинен допомогти приймати рішення відповідно до статей Конституції України, а не на замовлення Банкової. Таку думку висловив лідер партії "Основа" Андрій Ніколаєнко в коментарі "Апострофу".

«Ця подія ще отримає належний громадський резонанс. Тому що в останній день зими створено прецедент, коли Конституційний Суд у своєму рішенні №2-р/2018 дійшов висновку, що один із законів України був прийнятий Верховною Радою з порушеннями конституційної процедури його розгляду і прийняття. А тому закон був визнаний неконституційним і втратив чинність. Це рішення Конституційного Суду - обов'язкове й остаточне», - зазначив політик.

Лідер "Основи" також зазначив, що рішенням Конституційний Суд, перш за все, показав депутатському корпусу, що відтепер "кнопкодавство" може бути припинене.

«А головне - що нормативно-правові акти, прийняті з порушенням процедури, можуть бути скасовані. І що матеріальна чи моральна шкода, завдана такими актами і діями, повинна бути відшкодована. Депутатам доведеться усвідомити, що тепер уже не можна бути на Мальдівах, Сейшелах і в той самий час голосувати в сесійній залі, передавши свої картки порушникам-колегам», - вважає Ніколаєнко.

На думку Ніколаєнка, це рішення Конституційно Суду має шанс стати початком практики доброчесного парламентаризму в Україні.

«Суворе дотримання процедури прийняття законів - це добрий тон демократії. І важливий інструмент дієвого парламентського контролю з боку конструктивної опозиції за діяльністю владної коаліції.

Депутати повинні сумлінно працювати на благо народу - це правило з 28 лютого стає імперативом. Це рішення Конституційного Суду важливе ще й тому, що позбавляє аргументів тих народних обранців, які спекулювали перед виборцями на тему своєї безпорадності перед підступами провладної коаліції. Тепер в діяльності таких депутатів з'явилося просте критеріальне правило: якщо закон прийнято з порушеннями, сумлінні депутати через механізм конституційних подань повинні домагатися його скасування. Усе інше - від лукавого», - зазначив Ніколаєнко.

Резюмуючи, політик запропонував депутатам призначити днем народження Конституційного Суду 28 лютого, проголосувати за нього без «кнопкодавства». «За доброю новою традицією», - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram