ГоловнаПолітика

Екс-начальник київської СБУ відмовився давати свідчення в суді над Януковичем

Щоголєв віддавав наказ про початок АТО на Майдані 18 лютого 2014 року.

Екс-начальник київської СБУ відмовився давати свідчення в суді над Януковичем
Фото: Тарас Спивак

Колишній начальник Управління Служби безпеки України в Києві та області Олександр Щоголєв відмовився давати свідчення в Оболонському районному суді Києва у справі про державну зраду Віктора Януковича.

Про це повідомив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

"До суду зі слідчого ізолятора надійшла заява свідка Щоголєва Олександра Юрійовича, який, посилаючись на статтю 63 Конституції України, відмовляється давати свідчення як свідок у справі за обвинуваченням Януковича Віктора Федоровича", - повідомив Дев'ятко.

Щоголєв перебуває в СІЗО, оскільки йому інкриміновано організацію вбивств активістів Євромайдану і підпал Будинку профспілок 18-19 лютого 2014 року. Розслідуванням встановлено, що Щоголєв, діючи в складі організованої групи колишніх можновладних чиновників, 18 лютого 2014 року прийняв рішення про проведення антитерористичної операції на Майдані. Він був свідком захисту.

Нагадаємо, станом на 6 березня Оболонський суд Києва завершив допит свідків звинувачення і перейшов до свідків захисту. Поки що були заслухані тільки два з них: колишній міністр закордонних справ Леонід Кожара і авіадиспетчер Андрій Чортков.

Ситуація з іншими свідками поки що не визначена. Захист заявив, що багато хто з них проживає на території Росії або окупованого Криму. Суд попросив надати документи, що доводять це.

Серед них - колишній прем'єр-міністр Микола Азаров, екс-голова АП Андрій Клюєв, екс-міністр МВС Віталій Захарченко, екс-голова СБУ Олександр Якименко, екс-міністр оборони Павло Лебедєв, екс-командувач Внутрішніх військ Станіслав Шуляк, командувач ВМС і начальник Генштаб Юрій Ільїн, працівник Служби безпеки Сергій Бернадський, екс-голова МЗС Леонід Кожара, начальник Управління СБУ в Києві та області Олександр Щоголєв, колишній начальник охорони президента Костянтин Кобзар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram