ГоловнаПолітика

США розширять свої ядерні можливості у відповідь на дії Росії

Під час погрози навіть обмеженим ядерним нападом в Європі РФ зіткнеться з "неприйнятно небезпечними витратами".

США розширять свої ядерні можливості у відповідь на дії Росії
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента США Дональда Трампа хоче розширити американські ядерні можливості, переважно, у відповідь на дії Росії останніми роками. Про це йдеться в доктрині, яка визначає ядерні цілі Пентагону за президента Трампа, передає Радіо Свобода.

Вперше з 2010 року військові США розповіли, як бачать ядерну загрозу на найближчі десятиліття.

У документі, який зазвичай видається на початку роботи нової адміністрації, зазначено, що Росію треба переконати в тому, що вона зіткнеться з "неприйнятно небезпечними витратами", якщо буде погрожувати навіть обмеженим ядерним нападом у Європі.

"Це реакція на розширення можливостей Росії і характер їхньої стратегії та доктрини", - написав міністр оборони США Джим Меттіс в огляді, який також висвітлює побоювання США щодо Північної Кореї, Ірану та Китаю.

У документі згадано російську доктрину, згідно з якою Москва може використовувати або погрожувати застосуванням ядерної зброї з меншою потужністю в разі конфлікту в Європі, вважаючи, що такі дії змусять США і НАТО відступити.

"Останні російські заяви про доктрину ядерної зброї, очевидно, знижують межу для першого використання ядерної зброї в Москві", - йдеться в огляді.

Документ пропонує двоетапне рішення. Насамперед пропонується модифікувати "невелику кількість" наявних балістичних ракет дальньої дії, які перевозять стратегічні підводні човни Trident, додавши до них ядерні боєголовки з меншою потужністю.

На другому етапі, "у довгостроковій перспективі", буде розроблено ядерну зброю на крилатих ракетах, які запускають на море. Таким чином, буде відновлено зброю, що існувала під час холодної війни, але від якої у 2011 році адміністрація президента Барака Обами відмовилася.

В середині грудня 2017 року президент США Дональд Трамп представив нову стратегію національної безпеки. Росія і Китай в ній названі "ревізіоністськими державами", які збільшують витрати на оборону і застосовують репресивні заходи до громадянського суспільства.

Нагадаємо, в січні Папа Римський заявив, що світ перебуває на межі ядерної війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram