ГоловнаПолітика

Росія виключила допуск миротоворців на кордон

"Про це не може бути й мови. Росія ніколи цього не допустить".

Росія виключила допуск миротоворців на кордон
Григорий Карасин
Фото: gagauznews.md

Росія вважає, що повернення Україною контролю над кордоном - це кінцевий пункт Мінських угод і що спочатку потрібно виконати політичні пункти.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін в інтерв'ю "Коммерсанту".

"Це кінцевий пункт Мінських угод. А до цього потрібно домогтися імплементації закону про спеціальний статус, закону про вибори, закону про амністію. Але про це забули, про це взагалі ніхто не говорить. Політична підгрупа контактної групи в Мінську фактично стоїть на місці. Її голова П'єр Морель - досвідчений дипломат - намагається зрушити процес з місця, але не виходить", - сказав він.

Карасін повторив позицію президента РФ Володимира Путіна, який кілька разів говорив, що повернення Україною контролю над кордоном призведе до чисток на Донбасі.

"Ви послухайте, що говорять українські політики - від Арсена Авакова до заступника міністра у справах «тимчасово окупованих територій» Георгія Туки. Про це ж говорять депутати Верховної Ради, включаючи її спікера Парубія і представників міністерства оборони України. Можу вам цитатника надіслати ... Вони ставляться до населення Донбасу, як до людей другого сорту, які взагалі не заслуговують називатися українцями, порівнюють з тарганами, яких треба труїти хімікатами. Можу собі уявити, що буде, якщо відрізати жителів Донбасу від кордону підтримки, моральної і гуманітарної, яким зараз є відрізок нашого кордону з Луганською та Донецькою областями", - заявив він.

Карасін додав, що Росія бачить "штучні спроби" ввести на Донбас зовнішню адміністрацію під виглядом миротворців з перекриттям кордону між Донбасом і Росією. "Про це не може бути й мови. Росія ніколи цього не допустить", - заявив він.

Нагадаємо, що, згідно з Мінськими домовленостями, відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту має розпочатися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання з проведенням виборів і конституційною реформою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram