ГоловнаПолітика

Понад 60 кримських татар оштрафували за одиночні пікети

Більшість активістів були оштрафовані на 10 тисяч рублів (4700 гривень).

Понад 60 кримських татар оштрафували за одиночні пікети

У понеділок, 18 грудня, понад 60 судів по всьому Криму винесли рішення про призначення адміністративних штрафів кримським татарам, які вийшли на одиночні пікети на знак протесту проти арештів і обшуків.

Про це повідомляє видання "Крим.Реалії".

Близько семи судових засідань перенесли, п'ять адміністративних протоколів відправили на дорозслідування.

Більшість активістів оштрафували на суму 10 тисяч рублів (4700 гривень).

У Джанкої п'ятьом кримським татарам суд призначив штраф у розмірі 15 тисяч рублів (7100 гривень).

Юрист Ліля Гемеджі зазначила, що захист зі самого початку не розраховував на виправдувальні вироки.

"Адекватних суддів виявилася абсолютна меншість. Стороні захисту давали дуже мало часу для ознайомлення з матеріалами справи, а це близько 200 сторінок. Більшість клопотань захисту суддями відхилялися. У матеріалах справи також є щонайменше одна експертиза, яка нібито доводить єдиний умисел минулих пікетів. Ця експертиза складена вкрай неграмотно, фахівцем зі стажем роботи менш ніж рік. Виходячи з попередньої нашої практики, ми розуміли, що будуть адміністративні покарання. Інтрига була тільки в тому, буде це штраф чи також виправні роботи", - розповіла Гемеджі.

Юристи мають намір оскаржити рішення судів в апеляції, а також готують скаргу в Європейський суд з прав людини.

"Ми знаємо, що апеляція залишить усе чинним. З огляду на те, що це велика кількість справ, я думаю, що ми розділимо їх: частина справ піде в ЄСПЛ, ще частина - в КПЛ (комітет з прав людини) ООН", - додала Гемеджі.

У Криму 18 грудня пройшли близько 70 судових засідань щодо кримських татар, які раніше вийшли з одиночними пікетами у відповідь на обшуки й арешти. На активістів складено адміністративні протоколи за порушення встановленого порядку пікетування (частина 5 статті 20.2 КпАП Росії).

Судові засідання, зокрема, пройшли в Сімферополі, Джанкої, Алушті, Судаку, а також Радянському, Кіровському, Білогірському і Червоногвардійському районах. Головним доказом звинувачення служить експертиза експертного центру МВС щодо Криму, згідно з якою "пікети об'єднані єдністю мети, задуму і спільною організацією".

У Криму 14 жовтня пройшла серія одиночних пікетів проти репресій силовиків щодо кримських татар, мусульман на анексованому Росією півострові.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки в незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією "Хізб ут-Тахрір".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram