ГоловнаПолітика

Мінагрополітики підтримує передачу землі у власність ОТГ

Максим Мартинюк вважає передачу повноважень з розпорядження землями на місця безальтернативною.

Мінагрополітики підтримує передачу землі у власність ОТГ
Максим Мартынюк
Фото: Макс Требухов

Передача повноважень з розпорядження землями за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам посилить їх інституційну спроможність і сформує економічну-справедливу модель використання земельних ресурсів, заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

Про це він сказав, виступаючи на конференції "Децентралізація, управління землями і розвиток громад", організованої проектом USAID "Підтримка аграрного та сільського розвитку" і Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, повідомляється на сайті Мінагрополітики.

"На сьогоднішній день питання передачі повноважень з розпорядження землями на місця є безальтернативним. Це необхідно не тільки через загальнонаціональний курс на децентралізацію, а й для формування прозорої архітектури земельних відносин", - сказав Мартинюк.

За його словами, в Україні за час незалежності були реалізовані різні формати розподілу повноважень у сфері земельних відносин, зокрема за посередництва Держземагентства, районних держадміністрацій, які продемонстрували високу корупційну складову і/або неефективність.

Мартинюк також нагадав, що в парламенті зареєстровано кілька законопроектів, якими пропонується вирішення питання передачі повноважень розпорядження землями ОТГ, проте за  жоден з них досі не  проголосовано.

"З огляду на високу суспільну значимість і внесення президентського законопроекту 7363, ми сподіваємося, що вирішенню цього питання буде надано потужний імпульс", - сказав чиновник.

На сьогодні в Україні створено 665 об'єднаних територіальних громад (ОТГ). Загальна площа їх територій становить 161 108 кв. км, там проживає 5,7 млн жителів, з яких майже дві третини - сільське населення.

366 ОТГ, які функціонують з початку 2017 року, станом на 1.10.2017 мали на своїх рахунках 4.1 млрд гривень залишку бюджетних коштів (загальний + спеціальний фонд). Плата за землю в доходах цих ОТГ становила за 9 місяців 2017 майже16%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram