ГоловнаПолітика

Посол США виступила за соцвиплати жителям "ДНР" і "ЛНР"

Внутрішнім переселенцям також слід спростити життя, вважає Марі Йованович.

Посол США виступила за соцвиплати жителям "ДНР" і "ЛНР"
Мари Йованович
Фото: 112.ua

США закликали Україну відновити соціальні виплати людям, які живуть на окупованій території Донецької та Луганської областей.

"Уряд повинен оптимізувати процес видачі пенсій і відновити виплати, на які українці мають право. Це включає і тимчасово переміщених осіб, які дійсно переміщені, і людей, які живуть на непідконтрольній території уряду. Це кошти, які люди заробили за десятки років своєї роботи", - сказала заявила посол США в Україні Марі Йованович на прес-конференції в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Дипломат також зазначила, що уряд повинен полегшити бюрократичні процедури, які змушені проходити переселенці для отримання соціальної допомоги.

"Реєстрація тимчасово переміщених осіб, якої вимагають від українців для того, щоб отримати пенсії, є дискримінаційною і суперечить західним цінностям, до яких прагне Україна", - додала посол.

За словами Йованович, уряд повинен докласти зусиль, щоб надати житло внутрішнім переселенцям, і надати належне фінансування та політичну підтримку Міністерству з тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, за оцінкою агентства ООН у справах біженців, понад півмільйона пенсіонерів, які проживають на Донбасі, втратили можливість отримувати українську пенсію.

У 2016 році Пенсійний фонд перерахував внутрішньо переміщеним особам пенсій на 11,5 млрд грн. Станом на 1 січня 2016 року пенсії виплачували 956 тисячам переселенців. Точних даних про чисельність пенсіонерів, які перебувають на непідконтрольній території, зокрема про померлих і тих, хто виїхав в інші країни, немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram