ГоловнаПолітика

Волкер: у переговорах з Росією ми взяли паузу

Наступна зустріч відбудеться не раніше грудня.

Волкер: у переговорах з Росією ми взяли паузу
Курт Волкер
Фото: youtube.com

Спеціальний представник США з питань України Курт Волкер анонсував наступну зустріч із радником президента Росії Владиславом Сурковим щодо припинення війни на Донбасі не раніше грудня. До цього часу сторони взяли паузу після невдалих попередніх переговорів. Про це Волкер розповів в інтерв'ю LB.ua, записаному до VIII Національного Експертного Форуму.

"Упродовж перших двох зустрічей у мене було відчуття, що ми відкриваємо доступ до можливостей, Росія вивчає ідею використання миротворчих сил. Вони дійсно хотіли зв'язати миротворчі сили з форматами, які вже існують - з Мінськом, з Нормандією, спостерігачами ОБСЄ та ін. Однак було враження, що є відкритість для обговорення ключових параметрів, у тому числі безпеки на цій території, доступу до кордону тощо. Остання зустріч стала дійсно кроком назад. Росія повернулася до своєї первісної концепції використання просто сил охорони. Тому ми домовилися, що візьмемо паузу, подумаємо про позицію один одного, проконсультуємося, і зустрінемося знову десь у грудні", - розповів Волкер.

При цьому він зазначив, концепції введення миротворчої місії на Донбасі, запропоновані сторонами, хоч і різняться щодо певних ключових моментів, проте відкривають дискусію.

"Ми запропонували впровадження постійних миротворчих сил з мандатом ООН у цій зоні. Це схоже на те, що пропонувала Україна кілька років тому. І що цікаво - після першої зустрічі з моїм російським колегою РФ запропонувала введення в цю зону місії охоронних сил ООН. Концепції різні. Російська концепція - лише охорона спостерігачів місії ОБСЄ, і не передбачає як результат контроль українського кордону міжнародними силами. Залишається без відповіді питання важкого озброєння. Але принаймні це відкриває дискусію.

Ми запропонували більш вагому річ - справжні миротворчі сили, які відповідатимуть за безпеку на всій території, за стримування і моніторинг важкого озброєння, а також за контроль українською стороною російсько-українського кордону.

І це забезпечить умови, завдяки яким може продовжитися реалізація інших частин Мінських угод", - резюмував Волкер.

Детальніше про це читайте в повній версії інтерв'ю "Курт Волкер: «Ціль США - досягти повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України»"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram