ГоловнаПолітика

Марчук: Росія блокує переговорний процес щодо Донбасу

Лише обміну полоненими дали "зелене світло".

Марчук: Росія блокує переговорний процес щодо Донбасу
Евгений Марчук

Російська сторона отримала установку блокувати будь-який прогрес у переговорному процесі з урегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої контактної групи (ТКГ), окрім обміну полоненими.

Про це заявив представник України в підгрупі з безпеки ТКГ Євген Марчук у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Можу сказати, що в останні раундів 10-11 переговорів дуже чітко видно, що російська сторона отримала установку максимально блокувати будь-який прогрес. Єдине - що стосується обміну полоненими, це видно з усьому, що тут буде позитивний результат, оскільки на найвищому рівні досягнуто домовленостей" , - сказав він.

Він розповів, що вже відхилені пропозиції української сторони про проведення моніторингу місць концентрації відведеного озброєння, а також пропозиції встановити пости СММ ОБСЄ на неконтрольованій ділянці російсько-українського кордону.

Про майбутню зустріч ТКГ у середу, 29 листопада, Марчук сказав: "Першим питанням буде всеохопний режим припинення вогню. Друге питання - це розведення живої сили і військової техніки, визначення нових ділянок, тому що три ділянки вже були визначені... Третім питанням буде захист об'єктів цивільної інфраструктури, четверте - протимінна діяльність".

За його словами, з великими труднощами вдалося домовитися про здійснення ремонту моста через Сіверський Донець біля смт Станиця Луганська Луганської області. "Міст дуже важливий для цивільного населення, а МКЧХ готовий внести великі кошти для здійснення його ремонту... Однак відремонтувавши цей міст, виникає військова небезпека, оскільки по мосту можуть пройти навіть танки. Домовилися, що вставка посередині - кілька десятків метрів - буде дерев'яною", - розповів Марчук.

Нагадаємо, що обмін полоненими між Україною і "Л/ДНР" заблоковано вже більш ніж рік. У середині листопада з'явилася інформація, що готується обмін "306 на 74" (306 сепаратистів в обмін на 74 українських полонених). Російський президент Володимир Путін дзвонив ватажкам "ЛНР" і "ДНР", ті обіцяли провести обмін. Загалом число полонених, яких утримують "ЛНР" і "ДНР", - понад 150 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram