ГоловнаПолітика

Україна видала Франції відомого шахрая

Він дзвонив у компанії, називався директором і вимагав великі суми грошей.

Україна видала Франції двох громадян цієї країни, затриманих у серпні за запитом Інтерполу.

Французькі ЗМІ раніше ідентифікували їх як афериста Жильбера Шиклі і його спільника Антона Лазаревича.

Фото: СБУ

"[Шиклі] був засуджений французьким судом за розкрадання двохсот мільйонів євро, в тому числі у французьких державних компаній і банківських установ. Протягом 2005-2011 років майже тридцять фінансових установ і компаній, зареєстрованих у Парижі, стали жертвами шахрайських схем, розроблених зловмисниками. Він змушував бізнесменів переказувати гроші за допомогою міжнародних переказів на банківські рахунки підконтрольних йому фіктивних компаній", - повідомляють на сайті СБУ.

Наприкінці вересня Україна прийняла рішення екстрадувати французів, а 22 листопада вони вилетіли до Франції з міжнародного аеропорту "Бориспіль".

Фото: СБУ

Міжнародне французьке радіо пише, що 20 травня 2015 року суд Парижа заочно засудив Шиклі до семи років в'язниці і штрафу на мільйон євро за те, що той обікрав відомі банки і підприємства Alstom, HSBС, Banque postale, Crédit lyonnais, Thompson та інші. Прокуратура вимагала десяти років ув'язнення.

Шиклі просто дзвонив у компанії, називався їх директором або співробітником спецслужб і вимагав великі суми грошей. Як привід він використовував аргументи про боротьбу з тероризмом чи з відмиванням грошей. За даними прокуратури, так Шиклі обдурив 52 співробітників 33 банків і підприємств.

2009 року Жильбера Шиклі заарештували у Франції, де він кілька місяців провів у попередньому ув'язненні. Потім він утік до Ізраїлю. Влада Франції оголосила його в міжнародний розшук.

Про долю Жильбера Шиклі у Франції зняли художній фільм Je compte sur vous ("Я розраховую на вас").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram