ГоловнаПолітика

СБУ затримала організатора проплачених Кремлем протестних акцій у трьох областях

На проведення однієї акції російськими кураторами виділялося від 4 до 10 тисяч доларів.

Служба безпеки України затримала жителя Львівської області за підозрою в організації на замовлення російських спецслужб акцій протесту в трьох областях.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"СБУ задокументувала черговий факт організації російськими кураторами псевдопротестних акцій, спрямованих на штучну дестабілізацію соціально-політичної та криміногенної ситуації в західних регіонах України", - йдеться в повідомленні.

СБУ встановила причетність жителя Львівської області до організації та проведення замовних мітингів у Львівській, Рівненській та Київській областях. Правоохоронці задокументували, що затриманий отримував від російських спецслужб вказівки і спеціально розроблені інструкції з проведення протестних акцій.

Фото: ssu.gov.ua

"Досудовим слідством здобуті докази, що акції фінансувалися російськими кураторами. На проведення однієї акції виділялося від 4 до 10 тисяч доларів. Організатор збирав групи з малозабезпечених категорій громадян, контролював виготовлення і розповсюдження агітаційних матеріалів із закликами виходити на мітинги, які підбурювали населення до масових заворушень", - повідомляють в СБУ.

Зокрема, в Рівненській області російськими спецслужбами розроблено сценарій штучних протестів для боротьби з "бурштиновою мафією". В разі ігнорування вимог "мітингувальників", вони, за сценарієм, повинні були вимагати повну автономію регіону.

Співробітники СБУ встановили місцезнаходження підозрюваного і затримали його в Луцьку на орендованій ним квартирі. Під час санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили засоби зв'язку, що використовувалися для координації з іноземними кураторами, і виявили переписку з інструкціями.

Громадянину України оголошено про підозру за ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Організатору фейкових акцій загрожує до 12 років в'язниці. За рішенням суду його взято під варту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram