ГоловнаПолітика

Клімкін назвав події в Луганську "розбірками" між спецслужбами РФ

"Це дуже чітко доводить, що саме Росія там усім рулить".

Клімкін назвав події в Луганську "розбірками" між спецслужбами РФ
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає останні події в окупованому Луганську не просто конфліктом між ватажками бойовиків "ЛНР", а "розбірками" між російськими спецслужбами.

Про це повідомляє "Цензор.НЕТ".

"Це не тільки внутрішні розбірки між цими бандами. Це також розбірки між відповідними російськими спецслужбами. Це дуже чітко доводить, що саме Росія там усім рулить. І це ще один аргумент для міжнародного співробітництва", - сказав Клімкін.

При цьому він також не виключив провокацій, щоб обмежити діяльність спостерігачів ОБСЄ.

"Ми враховуємо, що там можуть бути і провокації. І, звичайно, загрозу для цивільного населення. Загрозу для українських громадян, які там проживають. Тому вчора пройшла дуже серйозна дискусія щодо можливих варіантів дій. Я вчора говорив з кількома партнерами з ОБСЄ та ЄС. Звичайно, ми повинні дбати і про безпеку СММ ОБСЄ. Оскільки ця ситуація може бути використана для того, щоб обмежити сферу їхньої діяльності. Ситуація дуже серйозна. Ми за нею стежимо. І вона на 101% доводить, що все, що відбувається на окупованих територіях, перебуває під тотальним контролем РФ", - зазначив Клімкін.

Нагадаємо, 20 листопада ватажок "ЛНР" Ігор Плотницький відсторонив від посади "міністра внутрішніх справ" Ігоря Корнета "у зв'язку з порушенням проти нього кримінальної справи".

Протистояння Плотницького та Корнета триває з 2015 року на ґрунті впливу на нафтовий ринок "республіки". У 2016 році, після замаху на Плотницького, ватажок "республіки" оголосив про підготовку в "ЛНР" перевороту і звинуватив Корнета в бездіяльності "МВС". Восени 2017 року Плотницький публічно, перед камерами, виселив Корнета з незаконно зайнятого ним особняка в центрі Луганська.

21 листопада центр Луганська оточили озброєні люди без розпізнавальних знаків, а Корнет випустив на сайті "МВС" заяву зі спростуванням своєї відставки і розповів про арешти людей з найближчого оточення Плотницького.

Плотницький, зі свого боку, заявив, що відставка Корнета відбулася, і спростував арешт своїх соратників. Увечері в Луганськ увійшла колона військової техніки, а в сепаратистських ЗМІ з'явилася інформація про те, що Плотницький утік у Росію. Вранці 22 листопада на сайті ватажка "ЛНР" і на YouTube-каналі пропаганди луганських бойовиків з'явилося відео, де Плотницький проводить зустріч з новим ватажком "МВС ЛНР" Володимиром Черковим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram