ГоловнаПолітика

Центр експериментальних випробувань перевірив рюкзаки, через які НАБУ порушило справу

Експерт дав низку рекомендацій.

Центр експериментальних випробувань провів незалежні випробування рюкзаків МВС, через закупівлю яких НАБУ порушило кримінальну справу. Про це у своєму блозі на Цензор.НЕТ написав експерт з безпеки, екіпірування і спорядження, інструктор з виживання і тактичної медицини міжнародної категорії, керівник тренінг-центру Avtonom.club, Trouble-Shooter, журналіст Ігор Молодан.

Зокрема, він опублікував результати випробувань.

Фото: censor.net.ua

"Об'єм рюкзака включає об'єм усіх відділень, що входять до його складу. Цей сумарний об'єм усіх відділень рюкзака і підсумків склав 66 літрів, що перевищує заявлені розробниками характеристики на 6 літрів. Характеристики міцності лямок спочатку визначалися максимально можливим навантаженням. З вагою приблизно 40 кілограмів плечова система витримала навантаження. Пересування і стрибки на місці так само не вплинули на цілісність фурнітури і з'єднання плечової системи з мішком рюкзака. Комплексна перевірка якості кріплення підвісної системи полягала в підвішуванні за лямки людини вагою понад 100 кілограмів. Горизонтальне висіння пройшло без обривів лямок і поломки фурнітури.

Імітація завантаження рюкзака вагою до 100 кг, яка полягала у вертикальному висінні, пропустивши ноги через лямки, так само пройшла успішно. Забігаючи наперед, зазначу, зусилля на розрив понад 100 кг, яке можна створити руками, застібки fast-tex не витримують і ламаються. Але це вже виходить за рамки заявлених характеристик, хоча застібки fast-tex можна ставити якісніші, оскільки це впливає на їхню довговічність і експлуатацію холодної пори. Морозостійкі характеристики фурнітури не перевірялися", - розповів Молодан.

Є питання до жорсткої спинки рюкзака. Вона виймається і вставляється досить оперативно, але виготовлена зі звичайної металопластикової труби, що неприпустимо з погляду безпеки користувача. Спинка повинна бути продумана, функціональна і виготовлена зі спеціальних матеріалів.

"Тканина нейлонова дає звичайний шум, як і будь-яка тканина такого складу, тому малошумність не підтвердилася. Колір тканини - олива, але маскувальні властивості чохлів можуть перетворити рюкзак на камуфльований патерн чи білий колір. Чохли великого обсягу і дозволяють накрити весь рюкзак разом з додатковим спорядженням. Слід звернути увагу, що під час пересування з натягненим чохлом чохол треться об спорядження рюкзака і дає додатковий шум. Тканина має водовідштовхувальне покриття, тому вода, потрапляючи на поверхню, збирається в краплі. Але тканина має властивість зношуватися, а тривале перебування під дощем загрожує протіканням, тому в рюкзаку передбачено два водонепроникні чохли.

Чохли свій функціонал виконують відмінно, причому можна їх використовувати в літньому і зимовому варіанті маскування, залежно від кліматичних умов. Спинка рюкзака м'яка і має вентиляційні канали. Спина потіє, але не критично, не більше, ніж в інших випробуваних моделях. Система підвіски відмінно регулюється за всіма необхідними параметрами. Пояс щільно припасовується і добре знімає навантаження зі спини. Грудна стяжка має еластичну стрічку для вільного ходу грудної клітини, але вона недостатнього розміру, щоб виконувати свій функціонал", - зазначив Молодан.

За його словами, всі відділення функціональні і відповідають заявленим характеристикам. Блискавки, текстильні застібки, лямки та інша фурнітура встановлені досить якісно, без видимих дефектів. Підсумки можуть бути використані і в комплексі з рюкзаком, і самостійно окремо.

"В цьому тесті рюкзак показав прекрасне поєднання з РПС і плейт керієром. Пересування пересіченою місцевістю, комбінація інтенсивного маршу з пробіжками, тактичні прийоми та подолання різних перешкод для рюкзака не стали проблемою. Підвісна система відмінно справляється з навантаженням. Функціонал тактичного рюкзака МВС продумано досить добре. Він поєднав простоту і практичність. Наявність кріплень системи Молле дозволяє навішувати на рюкзак усе сумісне спорядження і підсумки. Лямки дозволяють кріпити габаритне спорядження: каремат, намет і т.ін. До півколець можна кріпити шолом, плейт керієр або сонячну панель. У кишені на поясі поміщається всяка дрібнота, а в підсумки можна покласти боєкомплект, тоді як в основне відділення краще покласти сухпай на кілька днів у нижню частину, а решта простору забити необхідними речами", - пояснив експерт.

"Герметичний планшет призначений для зберігання документів, якщо рюкзак опиниться у воді, але застібка-блискавка не відповідає умовам герметичності, тому вода може потрапити через її ланки. У цьому варіанті краще поставити спеціальну застібку-блискавку, яка не пропускає воду. Система швидкого скидання дозволяє звільнитися від рюкзака в найкоротший термін, витягнувши пластину з пряжки-самоскидання. У цьому випадку відстібнеться тільки права лямка. Для скидання рюкзака попередньо слід відкрити застібки fast-tex на грудній стяжці і поясі, якщо вони зафіксовані", - додав Молодан.

При цьому він акцентує увагу на тому, що концепція рюкзака дозволяє зарахувати його до категорії тактичних полустанкових рюкзаків. Підвищений об'єм і функціонал не дозволяє використовувати його як штурмовий чи рейдовий, основне призначення - це транспортування речей і сухого пайка до місця проведення запланованих або екстрених заходів локалізації заворушень і контролю громадського порядку.

"Усі заяви про те, що можна відірвати лямки чи зламати фаст-текси є суб'єктивною думкою окремих громадян - відірвати і поламати можна все, що створено людиною. Якщо використовувати рюкзак за прямим призначенням, без перевищення заявлених характеристик, то він виконає своє призначення і витримає вагу до 100 кілограмів, якщо комусь буде під силу таку вагу тягти... У рюкзаку застосовані практично всі сучасні досягнення: полустанкова концепція, плавуча підвіска, грудна перемичка, лямки для зняття навантаження з рук, швидке скидання, всі види регулювань для підгонки, чохли від опадів, м'яка спинка і поясна подушка, широкий напівтвердий пояс з кишенями, герметичний планшет, лямки системи Молле, підсумки з тубусами, тубуси в мішку з подвійним доступом, стрічки стяжки і стрічки кріплення вантажу, транспортувальні ручки і півкільця. Незважаючи на очевидні переваги, врахувавши рекомендації, виріб можна довести до якіснішого стану", - підсумував експерт і опублікував свій перелік рекомендацій для вдосконалення рюкзаків МВС.

Рекомендації Ігоря Молодана за результатами випробувань рюкзаків МВС:

  • Рекомендується робити штурмовий (рейдовий) рюкзак об'ємом до 30 літрів у тій самій концепції і баул для перенесення речей за аналогічну вартість.    
  • Збільшити розмір еластичної стрічки грудної стяжки підвісної системи для вільного ходу грудної клітини.    
  • Жорстку спинку мішка рюкзака зробити безпечною з використанням відповідних матеріалів.    
  • Замінити застібку-блискавку герметичного планшета на водонепроникну, а сам планшет зробити розміром під формат паперу А4.    
  • Встановити пряжку самоскидання так само на ліву лямку підвісної системи рюкзака для синхронного скидання.    
  • Застосувати реверсивний чохол від опадів (білий-олива) для полегшення виробу замість двох чохлів. Чохол зробити знімним на застібці fast-tex.    
  • Верхній клапан зробити глухим, з бічними пелюстками для більш надійного перекриття і захисту верхньої частини рюкзака при максимальному завантаженні речами.    
  • Додати на лямки рюкзака горизонтальні стрічки для кріплення сумісного обладнання.    
  • Фіксувальну фурнітуру на мотузках для стягнення тубусів замінити на більш якісну.    
  • Поставити на підвісну систему більш якісні та міцні застібки fast-tex.

Нагадаємо, 31 жовтня 2017 року Національне антикорупційне бюро України провело обшуки в сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у справі про закупівлю рюкзаків для МВС. За версією слідства, вони не відповідали вимогам, встановленим МВС України, і надійшли невчасно, що завдало державі збитків у розмірі 14 млн грн. У міністерстві дії НАБУ назвали політичними і юридично необґрунтованими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram