ГоловнаПолітика

Екс-голову "Нафтогазу" Бакая затримали в Москві (оновлено)

Колишнього українського чиновника звинувачують у фінансових махінаціях.

Екс-голову "Нафтогазу" Бакая затримали в Москві (оновлено)
Игорь Бакай
Фото: argumentua.com

Екс-голову "Нафтогазу", екс-керівника Державного управління справами Ігоря Бакая затримали в Москві. Про це повідомляє ТСН з посиланням на поінформовані джерела.

Повідомляють, що разом із Бакаєм затримали також його помічника і бухгалтера. Причому 31 жовтня помічника та бухгалтера відпустили зі слідчого ізолятора, Бакай залишається під вартою.

За даними джерел, екс-чиновника звинувачують у тому, що він шляхом обману заволодів грошима сторонніх осіб. На нього є 10 заяв від ошуканих, серед них заява від російського мільярдера Алішера Усманова, який нібито позичив Бакаю 9 млн доларів.

Джерела повідомляють, що останнім часом Бакай часто переміщався між ОАЕ і Москвою і постійно позичав гроші у знайомих.

Оновлення 15:52. РИА "Новости" повідомили, що Таганський суд Москви заарештував Бакая до 12 листопада. Проти нього порушено справу за статтею "Шахрайство в особливо великому розмірі". Йому може загрожувати до 10 років ув'язнення.

Обновление 16:59. "Интерфакс" з посиланням на поінформоване джерело пише, що Бакай разом із поки ще невстановленими особами звинувачується в розкраданні в компанії Metalloinvest Limited (основний власник - Алішер Усманов) $12 млн, отриманих у рамках договору позики.

Екс-голову "Нафтогазу" звинувачують за ч. 4 ст. 159 КК РФ (шахрайство, вчинене в особливо великому розмірі), санкція якої передбачає до 10 років ув'язнення.

Оновлення 19:59. Російське агентство РБК пише, що Арбітражний суд Московської області ще 27 вересня визнав Ігоря Бакая банкрутом.

Сукупна сума претензій до Бакая від кількох кредиторів становила щонайменше 27,5 млн доларів. Суд постановив почати реалізацію майна Бакая, яка повинна завершитися в березні наступного року.

Бакай очолював "Нафтогаз України" з 1998-го по 2000 рік. З жовтня 2003-го по грудень 2004 року був керівником Державного управління справами України. У 2004 році Бакай покинув межі України. А вже в березні 2005-го отримав паспорт громадянина Російської Федерації. Його від'їзд назвали втечею, викликаною підозрою в причетності до низки тяжких економічних злочинів, скоєних на посаді голови Держуправління справами.

Навесні 2005 року українські правоохоронці звинуватили Бакая у перевищенні та зловживанні службовими повноваженнями, незаконному відчуженні державного майна: готелів "Дніпро" і "Україна", нерухомості національного комплексу Експоцентру України в Києві, кількох кримських санаторіїв. За результатами перевірки, що її провело Контрольно-ревізійне управління в 2005 році, було встановлено, що Держуправління справами і його центральний апарат незаконно витратили понад 800 млн грн.

Сам Бакай свою причетність до злочинів заперечує. В жовтні 2011 року його справу "заморозила" прокуратура.

Також відомо, що в 2014 році прокуратура Київської області подала позов до суду з вимогою повернути в держвласність 3 гектари землі на березі Канівського водосховища в районі села Циблі, що належать Бакаю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram