ГоловнаПолітика

СБУ зняла заборону на в'їзд в Україну іспанським журналістам, які двічі потрапили в "чорний список"

Памплієга і Састре - військові кореспонденти.

СБУ зняла заборону на в'їзд в Україну іспанським журналістам, які двічі потрапили в "чорний список"
Фото: uacrisis.org

Служба безпеки України скасувала заборону на в'їзд в Україну двом іспанським журналістам, які раніше їздили в окремі райони Донецької і Луганської областей.

Про це повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

"Прислухаючись до численних звернень представників журналістського цеху, ми відкрили в'їзд в Україну іспанським журналістам Антоніо Памплієгу і Мануелю Анхелю Састре. Водночас запевняємо, що за наявності законних підстав, загрози національній безпеці Служба і надалі вживатиме таких обмежувальних заходів, у тому числі і стосовно журналістів. Треба розуміти, що проти України вже четвертий рік триває інформаційна війна, для цього залучаються величезні фінансові та людські ресурси. Легко спрогнозувати, що антиукраїнська кампанія Росії і надалі буде ставати все більш агресивною, і ми будемо на це відповідно реагувати", - написала вона в фейсбуці.

Скандал навколо цих двох журналістів виник наприкінці серпня. Іспанське видання El Mundo повідомило, що журналістів не пропустили українські прикордонники на територію країни 24 серпня і видворили з України наступного дня.

Стверджують, що іспанські журналісти в 2015 році були включені в чорний список громадян, що становлять загрозу нацбезпеці України. Через це на них поширювалася заборона в'їзду в Україну терміном до 5 років. Після протесту іспанського уряду Київ зняв санкції з європейських журналістів у травні 2016 року.

Але при в'їзді в Україну в серпні 2017 року журналісти з'ясували, що Служба безпеки України включила їх в інший список, разом з іншими 40 іменами. "Нас розглядають як загрозу національній безпеці і нам заборонено в'їзд в Україну до 2020 року", - розповів журналіст.

Памплієга і Састре працюють військовими кореспондентами. У минулому вони вже їздили на Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram