ГоловнаПолітика

Москаль закликав Порошенка ветувати закон "Про освіту" через мовне питання

"Захищати українську мову треба, але не обмежуючи мови національних меншин".

Москаль закликав Порошенка ветувати закон "Про освіту" через мовне питання
Фото: www.president.gov.ua

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль закликав президента Петра Порошенка накласти вето на закон "Про освіту". Він вважає, що цей документ порушує мовні права національних меншин.

Звернення Москаля оприлюднено на його сайті.

Ухвалений парламентом закон передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Москаль вказує, що це суперечить закону "Про національні меншини в Україні", Європейської хартії регіональних мов, Рамковій конвенції про захист прав національних меншин, Декларації про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних і мовних меншин, Конвенції про захист прав людини і основоположних свободи, двосторонніх угод України з Молдовою, Румунією та Угорщиною, а також Конституції України, яка гарантує право на навчання рідною мовою.

"З огляду на це, звертаюся до Президента України Петра Порошенка з проханням ветувати прийнятий закон або повернути його до Верховної Ради України з правками. Захищати українську мову треба і необхідно, але не обмежуючи при цьому мови національних меншин", - заявив Москаль.

Нагадаємо, що офіційна влада Угорщини та Румунії також висловили заклопотаність новим українським законом про освіту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram