ГоловнаПолітика

Волкер закликав Україну не повертати ядерного статусу

США вважають правильним рішення Києва відмовитися від ядерної зброї. 

Волкер закликав Україну не повертати ядерного статусу
Курт Волкер
Фото: Arizona PBS

Спеціальний представник Державного департаменту США щодо України  Курт Волкер застеріг Україну від спроб повернути собі ядерну зброю.

В інтерв'ю телеканалу "Прямий" Волкер сказав, що відмова України від ядерної зброї була правильним кроком.

"Якби Україна не приєдналася до країн, які відмовилися від ядерної зброї, то це не було б гарним рішенням. Не думаю, що ядерна зброя була б чимось позитивним для України. Мені не хотілося б, щоб Україна знову відроджував цей процес", - сказав він.

Після розпаду СРСР Україна мала третій за чисельністю арсенал ядерної зброї у світі після США і Росії, однак добровільно від нього відмовилася під гарантії безпеки, закріплені в Будапештському меморандумі. Підписантами документа були Україна, США, Росія і Великобританія.

Крім того, Волкер заявив, що  Україна наразі не готова вступити до НАТО, а альянс не готовий її зараз прийняти.

"Я дуже поважаю Україну, але я поки що не вважаю, що Україна готова вступити в НАТО, а НАТО готове прийняти її в тій ситуації, яка зараз є", - сказав він.

Волкер наголосив, що рішення, чи вступати до НАТО, залишається за самою Україною.

"І США, і ЄС, і Росія - всі мають зрозуміти, що Україна це незалежна країна і насправді ніхто не може сказати, коли Україна стане членом НАТО - це цілком рішення України, але це не означає, що Україна перебуває близько до того, щоб отримати запрошення в НАТО", - сказав він.

Також спецпредставник США щодо України Курт Волкер повідомив, що міністр оборони США Джеймс Меттіс під час свого візиту в Україну 23-24 серпня привіз військове обладнання для Збройних сил України.

"Міністр оборони привіз певне оборонне обладнання для української армії", - сказав Волкер.

Нагадаємо, напередодні Волкер заявив, що конфлікт на Донбасі можливо вирішити за кілька місяців. При цьому він висловив  сумніви в ефективності Мінських угод.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram