ГоловнаПолітика

Як і за що суд взяв Шабуніна під особисте зобов'язання

У середу, 15 серпня голові «Центру протидії корупції» Віталію Шабуніну вручили підозру у нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості блогеру Всеволоду Філімоненку. Того ж дня на засіданні Деснянського районного суду антикорупціонеру обрали міру запобіжного заходу – він два місяці повинен повідомляти слідчих про зміну місця свого проживання, чи роботи. Найголовніше з суду в матеріалі LB.ua.

Фото: Сергей Нужненко

З чого все почалось

8 червня голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін йшов за повісткою у військкомат Дніпровського району Києва. По дорозі до нього підійшов блогер Всеволод Філімоненко, який називає себе журналістом «Flash on Time news» і «Голос народу» . За сумісництвом Філімоненко працює помічником депутата Сергія Мельничука (депутат потрапив у Верховну Раду у 2014 році за списками «Радикальної партії Ляшка». Втім, у 2015 його виключили з фракції і він перейшов у групу «Воля народу». 3 червня того ж року Верховна Рада зняла з нардепа недоторканність, через підозру в організації злочинного угрупування).

– Виталий здравствуйте, сегодня первый ваш день в качестве военнослужащего. Вы готовы к службе в армии?, - запитав Філімоненко Шабуніна.

– Я забороняю вам мене знімати.. Це ви довели мою співробітницю і члена правління до сліз? – відповідає Шабунін і б’є Філімоненка кулаком в обличчя.

Того ж дня, 8 червня, блогер пише на Шабуніна заяву у поліцію, після чого розпочинаються слідчі дії по факту побиття журналіста.

Вручення підозри

15 серпня о 10 годині Шабунін виходить з дверей Дніпровського відділенні поліції.

В руках тримає підозру, каже: до такого не був готовим. Шабунін стверджує: з 8 червня всіляко сприяв слідству, тому вважає підозру несправедливою.

Фото: Cергей Нужненко

Голова ЦПК не заперечує, що вдарив Філімоненка. Заперечувати, зрешту, сенсу немає: інцидент знято на відео. Однак Віталій не вірить, що завдав йому аж настільки важких тілесних ушкоджень, що інкримінують у справі – струс мозку і перелом. До того ж Шабунін не вважає Філімоненка журналістом. Цю тезу захисту розділяють, чи не всі, хто підтримує Шабуніна.

Віталій Шабунін пояснює: з Філімоненком зустрілися не вперше. У квітні цього року той почав знімати про нього сюжети для свого youtube каналу. Антикорупціонер стверджує, що у відео перекручував слова голови ЦПК і говорив про його корумпованість, зокрема про приватний будинок за Києвом.

«Він звинувачував мене у тому, що я вкрав гроші, які люди пожертвували на лікування моєї дружини, коли та була в комі. Як з ним говорити? От давайте спробуємо.

– Звідки ви вкрали 200 тисяч баксів?

– Будинок коштує 120. Гроші є в декларації.

– Не брешіть», – емоційно відтворює Шабунін розмову з Філімоненком вже у Деснянському суді.

Останньою крапкою, стверджує Віталій було те, що Філімоненко «довів його колегу по ЦПК Олександру Устінову до сліз болючим для неї питанням про АТО».

Йдеться про сюжет, коли блогер приїхав «зустрічати» Устінову в аеропорт Бориспіль – та тільки прилетіла разом зі своїм хлопцем з відпочинку на Шрі-Ланці. На відео Філімоненко запитує, де Устінова, яка працює у неприбутковій організації взяла гроші на відпочинок. Активістка відмовляється відповідати. Також, у ролику йдеться про квартиру Устінової, яка на думку Філімоненка коштує мінімум 130 тисяч доларів.

Фото: @Filimonenko_v

– Літаєте відпочивати, поки йде АТО, – звертається Філімоненко до Устінової. Дівчина починає плакати.

Біля суду Устінова пояснює – так відреагувала, бо в АТО загинув її близький друг.

І Шабунін, і Устінова кажуть, під час усіх зустрічей Філімоненко вів себе по хамськи, провокуючи їх. До того ж згодом відео були змонтовані і зміст перекручений.

«Таким провокаторам немає змісту щось відповідати. Тоді я вже знала хто він. На той час вже було відео з Шабуніним, де він повністю перекрутив його слова. В мене є декларація і можна завжди дізнатись, що до цього я працювала в бізнесі, я заробляла непогано. Я працювала в корпорації Ebay. А хлопець в мене айтішник, він заробляє набагато краще», – розповідає Устінова.

Журналіст – не журналіст

Співробітники ЦПК впевнені: Філімоненко ніякий не журналіст, він – провокатор, який підпрацьовує на СБУ. У якості аргументу Шабунін згадує мітинги під його будинком, відео звідки потім публікував блогер на власному каналі. Ці мітинги на думку антикорупціонера організовував перший заступник голови СБУ Павло Демчина. Шабунін також вважає, що правоохоронці влаштовують провокації через те, що ЦПК змушує відкрити їх декларації, та тому, що голову СБУ «зловили на спробі повернути корупцію в держзакупівлі ліків».

Павел Демчина
Фото: http://antikor.com.ua/
Павел Демчина

«Сама історія з переслідуванням ЦПК триває вже півроку. Там є багато ліній. Філімоненко одна з них. Ми переконані, що він працює з СБУ і у нас є цьому кілька підтверджень. По-перше, коли він знущався над Устіновою, він це робив в аеропорту. А інформацію про її приліт на той час мало тільки СБУ: вона летіла не напряму, а через Париж. Друге, він знімав біля мого будинку, коли був СБУшний мітинг. Те, що мітинг був організований СБУ, довело розслідування «Схем». Третє, коли мені принесли повістку у військкомат. Відео з врученням повістки, яке знімали ліві особи з'явилось в нього на каналі», – каже Шабунін.

Журналіст, насправді, Філімоненко чи ні, проте у середу виявилось, що за ніч слідчі змінили кваліфікацію у справі проти Шабуніна. Тепер побиття кваліфікують не як напад на журналіста, а як нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Тож і можливе максимальне покарання Шабуніну скорочується з 5-ти років до 3-х.

На зміну кваліфікації статті відреагував і сам Філімоненко. «За эту ночь следствие поменяло статью с 345-1 (нападение на журналиста) на 122 (нанесение телесных средний тяжести, бытовуха). Шабунин ликует. Говорит справедливость восторжествовала. За одну ночь! По-моему восторжествовало бабло или команда сверху. Третьего не дано ведь?», – написав на своїй сторінці у facebook.

«Ну та, дзвоню я такий Луценку, чи Авакову. Ви можете собі це уявити?», – іронізує у свою чергу Шабунін, коментуючи слова опонента.

Суд

Обрання запобіжного заходу Шабуніну розпочалось о четвертій в приміщенні Дніпровського районного суду. Голова ЦПК прийшов з колегами по організації. Філімоненка на суді не було.

Прокурор Руснак Николай
Фото: Сергей Нужненко
Прокурор Руснак Николай

Спершу прокурори озвучили клопотання – особисте зобов'язання, заборонити Шабуніну без дозволу слідства покидати межі Києва.

Після того з короткою реплікою виступив сам Шабунін:

“ Оскільки ми вважаємо цю підозру необґрунтованою в повній мірі, ми просимо не задовільняти запобіжний захід в повному обсязі. Є питання по експертизі, зазначених у справі данних, про це детальніше розкажуть адвокати. І ще до вашого відому, я проживаю не в Києві, в селі Гнідин, тобто виходить, що я буду змушений щоразу просити прокурорів поїхати додому. До того ж в мене дружина на 7-му місяці вагітності.. Я визнаю, що вдарив людину і я зацікавлений в першу чергу, щоб слідство встановило всі факти. Тому я підтримуватиму всі дії слідчих і прокурорів, як це робив раніше.. Я не погоджуюсь з кваліфікацією”.

Потім слово взяли адвокати – Овчаров Денис і Онученко Дмитро. Вони виступали найдовше, акцентуючи на неточностях у матеріалах справи. Зокрема, адвокати зазначили, що хоча на відео видно, як Шабунін б'є Філімоненка у праву сторону обличчя, у справі сказано: переломи у Філімоненка на лівій стороні обличчя.

Також, адвокати зауважили, блогер викликав три карети швидкої допомоги. Першу о 8.45, одразу після побиття – по її приїзду він, начебто, передумав і відмовився від госпіталізації.

В 9.46 за словами захисту Шабуніна, Філімоненко викликав ще одну швидку – та повезла його в Лікарню швидкої допомоги. Ввечері Філімоненка звідти виписали, начебто не помітивши жодних пошкоджень. Після того блогер викликав вже третє швидку, яка завезла його в 12 лікарню. Там на обстеженні аж 20 червня лікарі знайшли у нього переломи.

Ця плутанина на думку адвокатів свідчить про одне: ніяких переломів, ніякого струсу мозку в Філімоненка не було. А відтак немає змісту застосовувати до Шабуніна запобіжний захід. Треба проводити слідчі дії та експертизу.

Зрештою, уважно всіх вислухавши, суддя постановив задовільнити клопотання частково. Суд взяв Шабуніна під особисте зобов'язання – тепер керівник ЦПК повинен повідомляти про зміну місця проживання, чи роботи. Міра запобіжного заходу оголошена на два місяці – до 14 червня, втім може бути продовжена.

Судья Андрей Курило
Фото: Сергей Нужненко
Судья Андрей Курило

Прокурори від від будь-яких коментарів журналістам відмовились.

Натомість Шабунін ще раз звернувся до камер: "Я вдарив людину і готовий нести покарання за це, але лише за те, що я зробив, а не за те, що малює прокуратура.. Дивною є експертиза, яка підтверджує переломи Філімоненку на другий тиждень після того, як сталась сутичка. Станом на зараз у нас одна позиція — щоб провели всі слідчі дії, всі експертизи", - підсумував він.

***

Зараз прокурори повинні визначити, чи дійсно побої блогера Філімоненка настільки серйозні. Судячи з відео, які той знімав з лікарні, Всеволод дещо переграє. До того ж матеріалах справи багато неточностей, а перекваліфіковувати підозру за ніч до вручення - дивна практика. LB.ua буде спостерігати за слідчими діями та інформувати про хід справи.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram