ГоловнаПолітика

НАБУ проводить обшук у НКРЕКП у справі "Роттердам+"

Обшуки повинні бути санкціоновані рішенням суду, але подробиці поки що не відомі.

НАБУ проводить обшук у НКРЕКП у справі "Роттердам+"
архивное фото
Фото: nabu.gov.ua

Співробітники НАБУ в четвер, 17 серпня, прийшли з обшуком у будинок Національної комісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг. Слідчі дії пов'язані з розслідуванням кримінального провадження про затвердження так званої формули "Роттердам+".

Про це пише LIGA.net з посиланням на інформоване джерело.

Обшуки повинні бути санкціоновані рішенням суду, але подробиці поки що не відомі.

Нагадаємо, кримінальне провадження за схемою "Роттердам+" внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 березня 2017 року, воно кваліфіковано за ч.2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генерувальних компаній, навмисне, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, у січні-березні 2016 року за розробку порядку формування гуртової ринкової ціни ("Роттердам+") забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Тож вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії на гуртовий ринок.

НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної гуртової ринкової ціни (ГРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

Тобто за формулою Роттердам+ вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram