ГоловнаПолітика

У Львівській області перепоховали тіла членів дивізії "Галичина"

На фото з церемонії - люди у формі з нацистською символікою.

На військовому меморіальному кладовищі біля села Червоне Золочівського району Львівської області в неділю, 23 липня, перепоховали тіла 23 людей, які воювали в дивізії "Галичина".

Як повідомляють на сайті Львівської облдержадміністрації, в урочистій церемонії перепоховання членів дивізії "Галичина", які загинули в битві під Бродами в липні 1944 року, взяли участь "ветерани-дивізійники", духовенство, представники молодіжних організацій і громадськість.

Перед похованням священики відправили поминальне богослужіння і в момент поховання на честь полеглих пролунав військовий салют.

Санітарні поховання членів дивізії "Галичина", німецького вермахту і радянської Червоної армії виявила пошукова група Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять", досліджуючи місця боїв періоду Другої світової війни.

Як повідомив ZAXID.NET голова товариства "Пам'ять" Любомир Горбач, із серпня минулого року дослідники знайшли п'ять місць поховань.

ZAXID.NET також подає фото із церемонії, на якому зображено людей у формі дивізії "Галичина" з нацистською символікою.

Дивізія "Галичина" - військова частина, сформована за зразком німецьких піхотних дивізій у складі німецької армії 1943 року головно з українців, які мешкали на території дистрикту "Галичина" і Генеральної губернії. Формування дивізії було пов'язане, з одного боку, зі спробами німецького керівництва використовувати всі можливості для протистояння СРСР на Східному фронті, а з іншого - з упевненістю окремих українських кіл, що на тлі поразок німецької армії з'явилася можливість закласти основу регулярного українського війська, яке може стати вагомим фактором у визначенні долі України після війни.

Причетність дивізії до військ СС пов'язана з тим, що, за німецькими законами, у вермахті могли служити тільки громадяни Німеччини. Тому всі національні підрозділи, які створювали у складі німецької армії, формували як військові частини СС, на які ці обмеження не поширювалися. Перед відправленням на фронт дивізія нараховувала близько 16 тисяч членів. Протистояла Червоній армії в центрі німецької оборони в битві біля Бродів (17-22.07.1944 р.) і була розбита.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram