ГоловнаПолітика

Кіберполіція оприлюднила рекомендації щодо відбиття вірусної атаки (оновлено)

Комп'ютери потрібно відключити від мережі.

Кіберполіція оприлюднила рекомендації щодо відбиття вірусної атаки (оновлено)
Фото: Depositphotos/darknula

Департамент кіберполіції оприлюднив рекомендації для боротьби з масштабною вірусною атакою, якої зазнала Україна.

"Кіберполіція радить у разі виявлення порушень у роботі комп'ютерів, що працюють у комп'ютерних мережах, негайно від'єднати їх від мереж (як мережі Інтернет, так і внутрішньої мережі). З метою запобігання випадкам несанкціонованого втручання в роботу (залежно від версії Windows) встановити патчі з офіційного ресурсу компанії Microsoft. Крім того, потрібно переконатися, що на всіх комп'ютерних системах встановлене антивірусне програмне забезпечення, яке функціонує належним чином і використовує актуальні бази вірусних сигнатур. За необхідності потрібно встановити й оновити антивірусне програмне забезпечення", - наводить рекомендації кіберполіції спікер Нацполіції Ярослав Тракало в фейсбуці.

Для зменшення ризику зараження слід уважно ставитися до всієї електронної кореспонденції, не завантажувати і не відкривати додатки в листах, які надіслані з невідомих адрес. У разі отримання листа з відомої адреси, який викликає підозру щодо його змісту, - зв'язатися з відправником і підтвердити факт відправлення листа.

Радять також зробити резервні копії всіх критично важливих даних.

За попередньою інформацією, відбулося втручання у функціонування комп'ютерних мереж шляхом поширення шкідливого програмного забезпечення, яке використовує недавно виявлені вразливості ОС Windows, а саме протоколу SMB, додав Тракало.

За його словами, після звернень компаній, які зазнали атак, на місце виїжджають фахівці Департаменту кіберполіції та інших профільних служб.

Оновлення. Кіберполіція виклала посилання на патчі з офіційного ресурсу компанії Microsoft.

Нагадаємо, що близько полудня 27 червня на Україну почалася потужна вірусна атака. Її жертвами стали мережі Кабміну, "Укрпошти", аеропорту "Бориспіль", "Укренерго", ДТЕК, багатьох банків, ЗМІ та телеканалів, мережі АЗС і багато інших компаній.

Вірус-шифрувальник виводить з ладу комп'ютери мережі та вимагає гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram