ГоловнаПолітика

Забудовник Сінного ринку намагається узаконити свої дії через суд, - депутат Київради

Активісти вважають, що забудовник сам проти себе ініціює позови, закриваючи можливість іншим з ним судитися.

Забудовник Сінного ринку намагається узаконити свої дії через суд, - депутат Київради

Забудовник території колишнього Сінного ринку в Києві, радше за все, поступово намагається узаконити свої дії через суд. Про це заявила депутат Київради фракції "Об'єднання "Самопоміч" Ольга Балицька.

"Нещодавно ми отримали інформацію від Мінкульту про те, що один невідомий нікому громадянин із незрозуміло якою кваліфікацією подав до суду проти цього забудовника про визнання незаконним історико-містобудівного обґрунтування. І програв. Начебто все виглядає абсолютно нормально, якби не той момент, що ніхто - ні Київрада, ні інші, пов'язані зі справою, органи, ні активісти, ні суспільство - не були в курсі справи. Дуже вже сумнівно виглядає ситуація, коли звичайна людина, нікому не відома, починає судовий професійний процес проти великого забудовника. Отже, можна припустити, що схема така: імовірно, забудовники самі проти себе ініціюють судові позови і програють їх. Адже, згідно із законодавством, після програних судів з приводу одного предмета і підстави, ніхто і ніколи вже не зможе судитися з забудовником і намагатися скасувати цей документ. Відповідно, так можна робити з будь-якою підставою", - зазначила активістка Юлія Нікітіна.

Ольга Балицька при цьому зазначила, що це не перший раз, коли забудовник звертається до суду.

"Не так давно було судове оскарження дозволу ДАБК на будівництво. І так само ніхто не знав ні позивача, ні про існування такої справи. Виходить, що невідомий вирішив оскаржити дії забудовника, але програв суд. Потім відбудеться апеляція, вищий господарський суд і, якщо всі інстанції будуть програні, ніхто не зможе перешкодити забудовнику. Не здивуюся, якщо оскаржуються й інші документи, тому зараз Київраді дуже активно потрібно моніторити ці справи. Можливо, позивачі - дійсно сумлінні стурбовані городяни, але, з огляду на практику "вирішення питань" цим забудовником, тут трошки тхне міжсобойчиком. Тим паче, що і право власності на землю він узаконив через суд", - розповіла Балицька.

У зв'язку з цим депутат звернулася в терміновому порядку до міського голови з вимогою, щоб Київрада активно моніторило судові справи і виступила третьою стороною у відповідних процесах.

Нагадаємо, за словами активістів, у забудовника Сінного ринку немає ключової документації на будівництво - оскільки містобудівні умови й обмеження видані на ділянку, якої не існує - її було розділено на три частини, і на ці ділянки документації не видавали.

На місці Сінного ринку планують збудувати 14 будівель площею 113 тис. квадратних метрів. Їх висота, згідно з проектом, - від шести до 22 поверхів. Навколо земельної ділянки, яку планують забудувати, розташовані 9 пам'яток місцевого значення та 28 об'єктів культурної спадщини. На деяких із цих будівель після початку будівництва з'явилися тріщини. Активісти наполягають на тому, щоб щільність і висотність забудови була знижена, однак забудовник відмовився йти на компроміс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram