ГоловнаПолітика

Визнання терористичної діяльності РФ може призвести до невизнання її окупантом, - Найєм

Нардеп представив альтернативний законопроект про окуповані території.

Визнання терористичної діяльності РФ може призвести до невизнання її окупантом, - Найєм
Фото: 24tv.ua

Факт звернення України в Міжнародний суд ООН за фактом тероризму з боку Російської Федерації може призвести до правової колізії і невизнання окупації Росією території України. Таку думку в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною" озвучив народний депутат від БПП Мустафа Найєм.

"Єдині дві Конвенції, які визнала Росія в рамках юрисдикції Міжнародного кримінального суду - про тероризм і расову дискримінацію. Так от, якщо в результаті звернення МЗС, яке надало суду чотири факти тероризму, скоєні на Донбасі після 7 квітня 2014 року, ці люди будуть визнані терористами , факт окупації довести буде складно. Юридична колізія. Одна річ, коли російські війська входять на нашу територію, окупують її, Росія фінансує державні органи влади. І зовсім інша - якщо центр фінансування терористів, які обстрілюють наші позиції, перебуває за межами нашої території. Ми думаємо, як із цим розібратися", - зазначив нардеп, розповідаючи про положення поданого ним законопроекту про окуповані території.

Разом з тим він вважає, що Україна має високі шанси довести в Міжнародному суді ООН, що Російська Федерація безпосередньо фінансувала бандформування. І докази цього, на його погляд, є.

"По-перше, ми можемо, наприклад, вказати, яка кількість зброї була на території Донбасу, коли ми звідти вийшли і перестали його контролювати. Сьогодні є верифікатори, є конкретні міжнародні організації, які ведуть облік зброї на всій території. І підрахувати, скільки там зараз зброї, цілком реально... Є дані супутників. Можна порахувати кількість снарядів, боєприпасів, подивитися, де на якій території з'явилися нові снаряди, де танки не наші. Є конкретні снаряди російського виробництва, які потрапили на нашу територію, що задокументовано. Є зброя, яку вилучали на складах (бойовиків - С.К.) під час обстрілів. Усе це є доказом постачання бандформувань з боку Російської Федерації і прямою підтримкою тероризму чи окупацією - тут нехай суд вирішує", - зазначив нардеп.

Докладно читайте в повному тексті інтерв'ю "Мустафа Найєм: «РФ знає, як займатися шулерством, в тому числі в міжнародному правовому полі»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram