ГоловнаПолітика

Порошенко: за два місяці в Україні зафіксовано 6,5 тис. кібератак

У багатьох випадках розслідування вказує на причетність російських спецслужб.

Порошенко: за два місяці в Україні зафіксовано 6,5 тис. кібератак
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявляє, що з листопада на п'ять відомств і 31 державний інформаційний ресурс було здійснено 6,5 тис. спланованих кібератак, а розслідування низки інцидентів вказує на причетність до них безпосередньо або побічно спецслужб Росії.

Про це він заявив на засіданні Ради національної безпеки і оборони, повідомляється на сайті президента.

Президент нагадав, що в результаті кібератаки 6 грудня була виведена з ладу мережа Державної казначейської служби та Міністерства фінансів, що призвело до порушення казначейського обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів.

Порошенко зазначив, що ці загрози стосуються не тільки міністерств і навів приклад втручання в роботу сайту "Укрзалізниці".

"Питання кібербезпеки є в якості основних викликів на сьогоднішній день і під час самітів НАТО, і під час проведення наших комісій. Створено спеціальний трастовий фонд. Тому винесення сьогодні на засідання РНБО питання кібербезпеки є абсолютно актуальним", - сказав президент.

Порошенко нагадав, що наприкінці 2015 - на початку 2016 років були здійснені кібератаки на об'єкти енергетичної галузі, атомних електростанцій, аеропорту "Бориспіль".

"Ми маємо справу з глобальним викликом в безпеці, який Росія кидає всьому євроатлантичному співтовариству", - сказав президент.

Крім кібератак, Порошенко також нагадав про деякі диверсії, зокрема, про затримання групи озброєних осіб в районі Запорізької АЕС, скоєнні диверсійних актів на наземному магістральному газопроводі високого тиску "Богородчани - Долина" в Івано-Франківській області та "Уренгой - Помари - Ужгород" в Полтавській області.

Крім того, зафіксовані цілеспрямовані дії терористичних угруповань щодо порушення функціонування і знищення об'єктів промисловості, транспортної інфраструктури, об'єктів електро-, газо- і водопостачання, в першу чергу, в Донецькій і Луганській областях.

Нагадаємо, раніше РНБО затвердила Доктрину інформаційної безпеки України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram