ГоловнаКультура

Порошенко ветував закон про підтримку кінематографії

У законі, серед іншого, містилися норми з боротьби з піратством.

Порошенко ветував закон про підтримку кінематографії
Фото: Пресс-служба президента Украины

Президент Петро Порошенко ветував закон, який передбачає реалізацію державної підтримки кіновиробництва за рахунок відрахувань з доходів операторів лотерей.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Президента.

"Президент Петро Порошенко скористався правом вето і повернув до парламенту зі своїми пропозиціями Закон України "Про державну підтримку кінематографії в Україні", який прийняла Верховна Рада 22 вересня 2016 року", - сказано у ньому.

Президент наголошує на необхідності посилення державної підтримки кінематографії в Україні. Відзначається, що проектом державного бюджету на 2017 рік передбачено 500 млн гривень на розвиток українського кінематографа.

Голова держави вважає, що цей закон має низку позитивних норм, які сприятимуть створенню умов для розвитку кіновиробництва, впровадження прозорих процедур здійснення фінансування проектів, закладе основу для забезпечення прав інтелектуальної власності.

Водночас Порошенко повернув його у парламент з пропозиціями для доопрацювання з метою приведення його положень у відповідність до вимог Конституції, Бюджетного кодексу, узгодження з нормами інших законодавчих актів.

Він вважає за доцільне доопрацювати запропонований законом механізм надання державної субвенції для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених суб'єктом кінематографії при виробництві фільму, з урахуванням принципів, визначених бюджетним і податковим законодавством, виклавши його у окремому законі.

Голова держави сподівається, що Рада найближчим часом доопрацює закон з урахуванням внесених пропозицій.

Відзначимо, що разом із законопроектом 3081-д на розгляд парламенту вносилося декілька законопроектів, які вносили правки в Бюджетний і Податковий кодекси, щоб норми про рібейтів для іноземних продюсерів запрацювали (3238, 3239 та 3240).

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні". Окрема частина закону присвячена захисту авторського права у сфері кінематографа. Піратський контент має бути заблокований власником сайту або провайдером послуг хостингу, якщо власник сайту не робить таке блокування.

У зв'язку з цим про припинення роботи заявили сервіс EX.ua і один з найпопулярніших торрент-трекерів у Україні Torrents.net.ua.

У законі також пропонується підтримати як українських, так і іноземних кіновиробників шляхом повернення їм 25% вкладених продюсерами засобів і 10% від витрат на акторські гонорари. Передбачається, що таким чином вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які будуть знімати тут кіно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram