ГоловнаПолітика

Україна визнала вибори в Молдові

В Адміністрації президента вимагають не визнавати анексію Криму.

Україна визнала вибори в Молдові
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Україна поважає вибір молдавського народу на виборах президента і готова розвивати добросусідські відносини, проте вимагає не визнавати анексію Криму.

"Президент України схвалив результати президентських виборів у Молдові, що відбулися 30 жовтня і 13 листопада. Ми поважаємо вибір молдавського народу", - цитує прес-служба голови держави слова заступника голови Адміністрації президента Костянтина Єлісєєва.

За його словами, Україна підтверджує готовність і надалі розвивати добросусідські відносини з Молдовою.

"Розраховуємо також на збереження ефективної співпраці наших держав у рамках стратегічного курсу на європейську інтеграцію", - зазначив він.

Однак, за словами Єлісєєва, позитивна динаміка українсько-молдавських відносин буде прямо залежати від налаштованості нового керівництва Молдови розвивати співпрацю на основі чіткої поваги суверенітету і територіальної цілісності України, включаючи невизнання анексії Криму та відданість базовим принципам міжнародного права.

"Підтверджуємо повагу суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова в її міжнародно визнаних кордонах, що включають Придністровський регіон Молдови", - додав Єлісєєв.

Україна продовжить виконувати активну роль гаранта і посередника в переговорному процесі з приводу придністровського врегулювання, в тому числі шляхом активізації роботи в форматі "5+2", додав він.

Нагадаємо, другий тур виборів президента Молдови пройшов у неділю. Після підрахунку майже 100% бюлетенів проросійський кандидат, голова Партії соціалістів Ігор Додон отримав 52,57% голосів, а єдиний кандидат від проєвропейської опозиції і голова Партії дії і солідарності Майя Санду заручилася підтримкою 47,43% виборців.

Раніше Додон заявляв, що вважає Крим російським.

Нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Ірина Фриз заявила, що Україні не варто визнавати результати президентських виборів у Молдові через фальсифікації на виборчих дільницях, у тому числі в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram