ГоловнаПолітика

КС почав розглядати закон про "партійну диктатуру"

На засіданні присутні 13 суддів.

КС почав розглядати закон про "партійну диктатуру"
Фото: ccu.gov.ua

Конституційний Суд почав розглядати конституційність закону про виключення зі списку партії кандидатів у депутати Ради після виборів.

Про це повідомив голова КС Юрій Баулін.

На засіданні присутні 13 суддів.

"Оголошую пленарне засідання КС відкритим", - повідомив Баулін.

Після цього Конституційний Суд розпочав у формі усного слухання розглядати конституційне подання 49 депутатів Ради щодо відповідності Конституції положень ч. 9 ст. 61, ч. 3 ст. 105 закону "Про вибори народних депутатів України", п. 3 розділу 2 "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів України" про виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку партії в багатомандатному окрузі".

Ініціатори звернення депутати Дмитро Добродомов і Олег Мусій, а також представник президента не прибули на засідання. Тому КС вирішив розглядати справу за їх відсутності.

Нагадаємо, Рада прийняла цей закон 16 лютого, 25 лютого Петро Порошенко підписав його. Закон дозволяє партіям право виключати кандидата зі свого списку до моменту, поки він не буде визнаний обраним. Рішення про виключення повинно прийматися на з'їзді, зборах або конференції партії, після чого Центрвиборчком зобов'язаний прибрати його прізвище зі списку.

Авторами проекту були лідери фракцій коаліції, а також лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, який першим скористався цим законом, виключивши зі списку дев'ятьох неугодних кандидатів.

У березні 49 депутатів підписали подання в КС з проханням визнати цей закон неконституційним. Ініціатором подання став позафракційний депутат Добродомов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram