ГоловнаПолітика

ГПУ перевірить сплату податків багатими депутатами

Перевірятимуть депутатів, які показали понад 100 тисяч доларів.

ГПУ перевірить сплату податків багатими депутатами
Фото: Макс Требухов

Генпрокуратура перевірить, чи сплатили податки народні депутати, які задекларували понад 100 тисяч доларів готівкою.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу.

"Ми будемо перевіряти половину народних депутатів, які задекларували понад 100 тис. доларів готівки. Аналіз складатиметься зі звернення в Державну фіскальну службу з вимогою надати інформацію про сплачені податки або про несплачені податки, що свідчитиме про нелегальність цих доходів. Таким чином, народні обранці можуть потрапити під дію статті 212 Кримінального кодексу України - ухилення від податків", - сказав Луценко.

"Якщо мова про ухилення в значних розмірах від 665 тис. грн, то це злочин невеликої тяжкості, і передбачено термін давності 2 роки. Якщо це більш ніж 1 млн 995 тис. грн - це злочин середньої тяжкості, термін давності 2 роки. Якщо ухилення в особливо великих розмірах, це 3 млн 325 тис. грн, - тяжкий злочин, термін давності 10 років. З огляду на кваліфікацію, ті, хто ухилявся від сплати податків, можуть отримати покарання від 2 до 15 років ув'язнення", - додав він.

"Подальше розслідування цих можливих справ може вивести нас на статтю 209 Кримінального кодексу - відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом", - додав генпрокурор.

Нагадаємо, загальна сума коштів, задекларованих народними депутатами, становить 12,3 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram