ГоловнаПолітика

Луценко нагадав про кримінальну відповідальність депутатам, які не подали е-декларації

За неподання декларацій передбачено штраф, громадські роботи, а також позбавлення волі.

Луценко нагадав про кримінальну відповідальність депутатам, які не подали е-декларації
Фото: 24tv.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко нагадав сімом депутатам, які не подали у визначені терміни свої електронні декларації про доходи, про кримінальну відповідальність у разі неподання ними е-декларації найближчим часом.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Нагадую народним депутатам В'ячеславу Богуслаєву, Анатолію Гіршфельду, Марії Матіос, Сергію Клюєву, Олександру Онищенку, Ігорю Шкірі, Юрію Шухевичу про те, що вчора завершився термін подачі е-декларацій. У разі неподання ваших е-декларацій найближчим часом настане відповідальність адміністративна - штраф. Якщо ні - за умисне неподання електронної декларації передбачено кримінальну відповідальність, а саме - від 150 до 240 годин громадських робіт, або позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати посади до трьох років", - написав Луценко.

У прес-службі депутатської групи "Воля народу" пояснили, що нардепи Богуслаєв і Гіршфельд не вклалися в терміни через технічні причини, але найближчим часом їхні е-декларації будуть оприлюднені.

"Просимо врахувати, що декларація Гіршфельда була подана в Єдиний держреєстр у п'ятницю, 28 жовтня, але через технічні збої не була врахована НАЗК. На сьогодні декларація активована і доступна за посиланням. Під час заповнення електронної декларації Богуслаєва виникли аналогічні технічні проблеми. Зараз помічники нардепа вносять відповідні виправлення, щоб система прийняла документ", - йдеться на сайті депутатської групи.

Нардеп Матіос не подала декларацію "через фізичну неможливість", пише "Українська правда".

"Я перебуваю на стаціонарному лікуванні із середини вересня, коли система ще не працювала, до сих пір. Вийду з лікарні - подам. Я про це письмово попередила НАЗК", - повідомила вона.

Вона також зазначила, що в паперовій декларації за 2015 рік "у неї нічого суттєвого не додалося".

"Крім того, що тепер доведеться перерахувати бібліотеку, авторські права на три десятка власних книг і десяток театральних вистав, уточнити кількість подарованих картин, колекцію мотанок, вишивок 19-21 століття, дзвіночків, перебрати біжутерію, щоб не втратити діаманти, струсити пил з дамських торбинок, хустин і шаликів", - сказала Матіос.

Нагадаємо, 30 жовтня в Україні завершилася подача чиновниками вищого рівня електронних декларацій. Введення системи е-декларування в рамках боротьби з корупцією було однією з умов Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.

Декларування показало, що люди, які перебувають при владі, мають величезні статки. Зокрема, сума коштів, задекларованих народними депутатами, дорівнює 12,3 млрд грн. Це 31% державного бюджету Молдови на 2016 рік. Нацагентство із запобігання корупції визнало, що електронне декларування відбулося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram