ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісія дозволила "Газпрому" збільшити прокачку газу в обхід України

Трубопровід OPAL не дозволяли задіяти на повну через Крим і Донбас.

Єврокомісія дозволила "Газпрому" збільшити прокачку газу в обхід України
Фото: EPA/UPG

Єврокомісія у вівторок дозволила російському "Газпрому" збільшити прокачку газу через трубопровід OPAL – продовження побудованого в обхід України "Північного потоку" на суші.

Як повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на два джерела, Європейська комісія погодилася на використання "Газпромом" більш ніж 50% потужностей газопроводу OPAL, який пов'язує "Північний потік" на березі Балтійського моря і тягнеться через територію Німеччини до містечка Бранд на німецько-чеському кордоні.

З 2011 року "Газпром" мав право використовувати OPAL лише на 50%, а іншою частиною трубопроводу не користувався ніхто. За новою угодою російський концерн збереже свою частку, але отримає право збільшити потужності через аукціон. Умова - 10-20% потужностей "Газпром" повинен буде надавати іншим постачальникам, щоб не порушувати європейського законодавства.

Відзначають, що в 2013 році "Газпрому" практично вдалося домовитися з німецькою владою про збільшення потужностей для OPAL, однак через агресію РФ проти України Єврокомісія відмовилася підтвердити цю угоду.

Завдяки OPAL доступ до російського газу отримують країни Центральної Європи, причому відбувається це в обхід території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram