ГоловнаСвіт

За планування перевороту в Туреччині затримано 103 генералів і адмірала

З них 41 особу вже заарештовано за рішенням суду.

За планування перевороту в Туреччині затримано 103 генералів і адмірала
Фото: EPA/UPG

У рамках розслідування спроби військового перевороту, організованого терористичною організацією Фетхуллаха Ґюлена (FETÖ), на території Туреччини затримані 103 генералів і адмірала.

Про це повідомляє державне агентство Anadolu.

"Спроба військового перевороту, розпочата ввечері 15 липня групою військових - членів FETÖ, була жорстко придушена. Затримано велику кількість військових, у тому числі можновладних армійських чинів", - йдеться в повідомленні.

Серед затриманих генералів 41 особу вже заарештовано за рішенням суду, щодо решти тривають юридичні процедури. Допит багатьох усе ще триває, частину передано представникам прокуратури.

Як повідомляли, влада Туреччини також усунула від служби майже 8 тисяч поліцейських у зв'язку з їхньою можливою причетністю до спроби державного перевороту. Списки осіб, які підлягають відстороненню від служби, були передані владою Туреччини в регіони. Рішення зачепило 7 850 осіб, серед них є генерали поліції.

У відсторонених забрали посвідчення співробітників поліції і табельну зброю.

Звільнення зачепило навіть суддівський корпус. Після невдалої спроби держперевороту всього відсторонили 2 700 суддів. Також влада країни анонсувала арешт понад 6 тис. осіб, а президент Ердоган заявив, що розгляне питання повернення смертної кари, яку заборонили 2002 року.

Нагадаємо, в ніч на 16 липня влада Туреччини повідомила про спробу військового перевороту. Група військових заявила, що бере управління країною у свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Сталися сутички заколотників і прихильників Ердогана, під час яких загинули близько 200 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram