ГоловнаСвіт

90 людей загинули в Туреччині під час спроби військового перевороту (оновлено)

Заарештовано півтори тисячі військових

 90 людей загинули в Туреччині під час спроби військового перевороту (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Спроба військового перевороту в Туреччині, за всіма ознаками, не вдалася.

Увечері 15 липня група військових заявила, що бере керування країною в свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Сталися сутички заколотників і прихильників Ердогана.

За даними The Guardian, під час зіткнення вбито принаймні 60 осіб, переважно цивільних.

При цьому в штабі військової поліції Туреччини вбито 16 військових, які брали участь в спробі перевороту. За останніми даними, затримано 754 військовослужбовців. Своїх постів позбулися п'ять генералів і 29 полковників. Серед затриманих називають контр-адмірала Нехата Атілла Демірхана і генерала Мемдуха Хакбілена, який є начальником штабу армії в Егейському регіоні.

Голову генштабу Туреччини Хулуса Акара, якого вночі заблокували бунтівники, звільнено із заручників.

Ердоган звинуватив у спробі перевороту Фетхуллу Ґюлена - свого давнього політичного опонента, який живе в США. Той, втім, звинувачення відкидає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram