ГоловнаПолітика

Росія намагається дискредитувати екс-голову СБУ Валентина Наливайченка справою чеченця Чатаєва, - експерт

Чатаєв підозрюється в організації терактів в аеропорту Туреччини

Росія намагається дискредитувати екс-голову СБУ Валентина Наливайченка справою чеченця Чатаєва, - експерт
Фото: Interpress

Російські спецслужби намагаються дискредитувати Україну в цілому і екс-голову СБУ Валентина Наливайченка, зокрема, пов'язуючи з ними підозрюваного в організації терактів в аеропорту Стамбула Ахмеда Чатаєва.

Про це написав співголова громадської ініціативи (ГІ) "Правое дело" Дмитро Снігірьов у своїй статті "Спроби російських спецслужб пов'язати вибухи у Стамбулі з "українським слідом" провалилися"

"Позиція росіян зрозуміла і прагматична - дискредитація на міжнародній арені людини, яка становить потенційну загрозу планам російських спецслужб у просуванні ними ідей федералізації України", - каже Снігірьов.

Він нагадав, що у низці російських ЗМІ з'явилися публікації про те, що Наливайченко під час його виступу в ефірі на каналі ICTV у 2010 році зазначив, що затриманий в Україні Ахмед Чатаєв за запитом російської влади, має статус біженця в Австрії з 2003 року, тому назвав його затримання необґрунтованим і скандальним.

"Генпрокуратура має встановити, чи дійсно Ахмед Чатаєв має статус біженця в Австрії. Якщо це підтвердиться, то, згідно з міжнародними домовленостями, Україна мусить негайно його відпустити", - заявляв тоді Наливайченко.

Як згодом з'ясувалося Чатаєв дійсно мав статус біженця. Понад те, на підставі включення Чатаєва тільки в бази федерального розшуку Росія не мала права вимагати його екстрадиції. Перебування ж Чатаєва у міжнародному розшуку в базі Інтерполу не підтверджується. Таким чином, заяви представників російських спецслужб про неодноразові звернення РФ про екстрадицію Чатаєва мають суто пропагандистський характер і використовуються як один з елементів в інформаційній війні.

З подачі правозахисників Європейський суд з прав людини закликав Україну не видавати Чатаєва, оскільки він отримав притулок в Австрії і підпадає під захист Женевської конвенції та Конвенції ООН про біженців.

Разом з тим, слід пояснити, що питання екстрадиції не відноситься до компетенції СБУ і є виключно прерогативою Генерального прокурора України. Надалі, саме Генеральна прокуратура України, а не СБУ вирішила відмовити в екстрадиції Чатаєва в РФ.

"Таким чином, екс-голова СБУ Наливайченко ніяк не міг впливати на прийняття рішення Генеральною прокуратурою і МВС України про екстрадицію Чатаєва на територію РФ", - вважає Снігірьов.

Що стосується публічної заяви Наливайченка, то в цій конкретній ситуації "була продемонстрована чітка державна позиція людини, яка прекрасно розуміла можливі наслідки для міжнародного іміджу української держави в разі, якби Україна під тиском РФ погодилася на екстрадицію Чатаєва".

Також прекрасно розуміли ці наслідки і російські спеціальні служби, які були безпосередніми замовниками і виконавцями провокації із затримання Чатаєва, вимог його екстрадиції і нинішньої інформаційної компанії розгорнутої проти екс-голови СБУ, каже Снігірьов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram