ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія заборонила прямі транзитні перевезення вантажів з України в Киргизстан

Путін ускладнив життя для українських експортерів.

Росія заборонила прямі транзитні перевезення вантажів з України в Киргизстан
Фото: perevozim.ru

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який забороняє прямі транзитні перевезення вантажів з України в Киргизстан.

Як сказано в документі, який з'явився в неділю на російському порталі правової інформації, міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Киргизстану через територію РФ здійснюються тільки з території Білорусі.

При цьому вантажні приміщення транспортних засобів і залізничного рухомого складу, де перевозяться транзитні товари, повинні бути опломбовані, в тому числі із застосуванням технології навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС, йдеться в указі Путіна.

Також введено повну заборона транзиту товарів, що підпадають під дію російського ембарго (наприклад, м'ясо, молочні продукти, овочі) і на які в РФ застосовуються ставки ввізних мит, відмінні від 0.

Указ набуває чинності з 1 липня і діятиме до 31 грудня 2017 року. До цього ж терміну продовжуються аналогічні транзитні обмеження на постачання вантажів з України в Казахстан.

У Мінінфраструктури України зазначають, що це рішення може викликати повну зупинку транзиту товарів з України через територію РФ не тільки в Казахстан і Киргизстан, а й у треті країни.

"Введення Російською Федерацією обмежень щодо транзиту товарів походженням з України економічно і юридично необґрунтовано й очікувано призведе до штучного погіршення умов торгівлі України з третіми країнами, зокрема Центральної Азії. Ці обмеження Російської Федерації є непрозорими, невиправданими, мають дискримінаційний характер і, відповідно, порушують зобов'язання, зокрема взяті в рамках Світової організації торгівлі та Договору про зону вільної торгівлі від 18.10.2011 р.", - зазначає МІУ.

Нагадаємо, Казахстан рекомендував українським перевізникам з 1 липня возити товари в обхід Росії - через Грузію, Азербайджан і по Каспію на Актау або через Туреччину, Іран, Туркменістан і Узбекистан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram