ГоловнаПолітика

Путін погодився на поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі

Оприлюднено підсумки розмови "нормандської четвірки".

Путін погодився на поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі

Керівники України, Франції, Німеччини та Росії під час телефонної розмови висловили підтримку розгортанню поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі і домовилися про консультації з цього питання, повідомляє прес-служба президента України.

Прес-служба президента Росії Володимира Путіна повідомляє про цей аспект переговорів так: "Обговорювалися питання політичного врегулювання ситуації на південному сході України. Відзначено важливість суворого дотримання режиму перемир'я, підвищення ефективності діяльності в зоні конфлікту Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ шляхом надання їй додаткових повноважень, а також зміцнення Спільного центру контролю і координації".

Український президент, як повідомляє його прес-служба, звернув увагу на погіршення ситуації на Донбасі, зокрема зазначивши про обстріли в районі Авдіївки.

"Співрозмовники погодилися, що для продовження політичного діалогу необхідна рішуча деескалація і повне припинення вогню. Президент України підкреслив, що для цього Росія повинна вивести війська з окупованої частини України і припинити постачати туди зброю і найманців. Президент також звернув особливу увагу на необхідність відновлення контролю над українсько-російським кордоном", - сказано в повідомленні.

Під час розмови також було наголошено, що необхідне повне виконання Мінських домовленостей, включаючи створення умов безпеки для проведення місцевих виборів у деяких районах Луганської та Донецької областей на підставі українського законодавства і норм БДІПЛ/ОБСЄ.

Порошенко закликав Росію звільнити всіх українських заручників, включаючи Надію Савченко, Геннадія Афанасьєва, Юрія Солошенка.

Голова Української держави також назвав неприпустимим постійне порушення прав кримських татар в окупованому Росією Криму та закликав припинити їх переслідування і негайно відпустити всіх політичних в'язнів.

Як повідомляє прес-служба Кремля, Путін сказав, що партнерам по "нормандському формату" передано "узгоджений з ДНР і ЛНР пакет пропозицій про місцеві вибори, особливий статус, амністію та децентралізацію, які слід було б уважно розглянути в Контактній групі".

Також порушували деякі аспекти кризової ситуації в Сирії.

Нагадаємо, напередодні ОБСЄ повідомила про готовність реалізувати ідею розміщення поліцейської місії на Донбасі, якщо всі сторони погодяться з цим. Раніше Росія виступала проти збройної місії ОБСЄ на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram