ГоловнаПолітика

Україні терміново потрібен мораторій на відчуження військового майна, - Наливайченко

1991 року в країні було достатньо зброї для мобілізації 10 млн осіб

Україні терміново потрібен мораторій на відчуження військового майна, - Наливайченко

Колишній голова СБУ, лідер громадсько-політичного руху "Справедливість" Валентин Наливайченко вважає, що Україна мусить негайно ввести офіційний мораторій на продаж військового майна - крім контрактів на продаж зброї і військового обладнання, яким українська армія забезпечена в повному обсязі.

Про це він написав у своєму блозі на LB.ua.

"У результаті розвалу СРСР Україна отримала колосальний військовий спадок: чотири загальновійськові армії, одну танкову армію, один армійський корпус, три корпуси протиповітряної оборони, 43-тю ракетну армію, важку бомбардувальну стратегічну авіацію, близько 9000 танків, 11000 бронемашин, 18000 артилерійських систем, близько 4000 літаків і вертольотів і понад 2500 військових містечок, - пише Валентин Наливайченко. - За інформацією "Лондонського інституту стратегічних досліджень", станом на 1990 рік, на військових сховищах і базах України, як НЗ зберігалося озброєнь, техніки, пально-мастильних матеріалів, продовольства, амуніції та іншого військового майна з розрахунку на мобілізаційне забезпечення 10 млн (!) осіб. Вартість зазначеного майна становила майже 90 млрд дол. Але на сьогодні значна частина цієї унікальної спадщини розкрадена армійськими керівниками і наближеними до них бізнес-структурами", - зазначив Наливайченко.

Він вважає, що слід створити спеціальну аудиторсько-слідчу групу з обов'язковою участю зарубіжних партнерів і слідчих НАБУ, яка повинна вилучити і проаналізувати усі наявні документи, що містять рішення щодо операцій з військовим майном.

"Ця група має встановити все, що втрачено і що залишилося, обґрунтувати позови про повернення майна (там де є така перспектива) і порушити кримінальні провадження проти розкрадачів, - впевнений Валентин Наливайченко. - До того ж, треба провести всебічну ревізію і паспортизацію всього наявного, а також раніше відчуженого військового майна. І поки армія не стане на ноги, і поки не буде створено ефективну систему управління військовим майном, слід встановити такий механізм відчуження військового майна, який буде аналогічним до нинішнього порядку приватизації стратегічних підприємств. Тобто жоден керівник уряду і Міністерства оборони не має нічого списувати, продавати чи передавати без відповідної публікації відомостей і без згоди з боку парламенту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram