ГоловнаПолітика

У Криму затримали члена Меджлісу Ільмі Умерова (оновлено)

Окупанти визнали екстремістським представницький орган кримських татар.

У Криму затримали члена Меджлісу Ільмі Умерова (оновлено)
Ильми Умеров
Фото: investigator.org.ua

Федеральна служба безпеки Росії у четвер, 12 травня, затримали в Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це повідомив у фейсбуці інший заступник Наріман Джеляль.

"Ільмі Умерова співробітники ФСБ з дому везуть в управління у Сімферополі", - повідомив він.

Годину перед тим Ільмі Умеров опублікував на своїй сторінці у фейсбуці інформацію про затримання російськими силовиками кримських татар у Бахчисараї за підозрою в нібито участі в організації "Хізб ут-Тахрір". "Затримали просто віруючих і тих, хто дотримується ісламу. Говорити про презумпцію невинуватості не хочеться, тому що і прокурор, і суди в т.зв. республіці Крим просто прислужують нині діючій окупаційній владі", - написав він.

У рамках обшуків у Бахчисараї, за даними близького до Меджлісу видання "15 минут", затримали чотирьох кримських татар: Зеврі Абсеїтова, Ремзі Меметова, Рустема Абільтарова й Енвера Мамутова.

Оновлення. Як повідомляє ТАСС, проти Умерова порушено кримінальну справу про екстремізм.

"Прокуратурою Республіки Крим вивчено процесуальне рішення слідчого відділу УФСБ про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 280.1 КК РФ щодо Ільмі Рустемовича Умерова. Він підозрюється у скоєнні публічних закликів і дій, спрямованих на зміну територіальної цілісності РФ", - заявила голова окупаційної прокуратури півострова Наталія Поклонська.

За її словами, в березні 2016 року Умеров, перебуваючи на території України, в прямому ефірі телеканалу АТR публічно виступав із закликами про необхідність порушення територіальної цілісності РФ. "Потім виступи Умерова було розміщено в мережі інтернет", - розповіла Поклонська.

Нагадаємо, 26 квітня, підконтрольний Росії "верховний суд" Криму заборонив Меджліс, визнавши його екстремістською організацією. Ініціатором процесу була так званий "прокурор Криму" Наталія Поклонська, вона заявила, що Меджліс нібито співпрацює з організацією "Хізб ут-Тахрір", визнаною в РФ терористичною.

Після цього Меджліс і Курултай перейшли в режим надзвичайного стану, а центральний офіс Меджлісу було вирішено перенести до Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram