ГоловнаПолітика

Німецька прокуратура дозволила Курченкові вивести гроші з країни

Слідчі не встановили причетності колишнього "младоолігарха" до купівлі мережі заправок.

Німецька прокуратура дозволила Курченкові вивести гроші з країни
Сергей Курченко
Фото: metalist.ua

Німецькі слідчі провалили справу про ймовірне відмивання коштів Сергієм Курченком і Олексієм Азаровим. Бенефіціарів офшорних компаній, через які виводили гроші в Німеччину, за два роки так і не встановили, йдеться в матеріалі української редакції DW.

Наприкінці 2012 року Курченко купив мережу з понад ста газових автозаправок Sparschwein Gas. Партнером Курченка виступив син тодішнього прем'єр-міністра Миколи Азарова Олексій.

Наприкінці 2013 року за заявою громадянина України прокуратура міста Гера порушила кримінальну справу за підозрою у відмиванні коштів. Однак після двох років слідства можна констатувати провал зусиль німецької прокуратури в справі про відмивання коштів.

"У рамках міжнародної правової допомоги ми обмінялися інформацією з правоохоронними органами України та Австрії, а також Швейцарії та Нідерландів. Утім це поки що не дало конкретних результатів, які дозволили би говорити про достатні докази злочину", - повідомив у відповідь на запит DW слідчий прокуратури міста Гера, який веде справу Курченка. Не допоміг німцям і допит головного свідка - колишнього топ-менеджера СЄПЕК Бориса Тимонькіна, який очікує в Німеччині рішення про екстрадицію в Україну. Його звинувачують у банківських махінаціях на користь Курченка.

Німецькій прокуратурі за два роки не вдалося навіть встановити, кому ж насправді належать заправки, куплені в 2012 році нідерландським трастом. "До цих пір ми не отримали установчих документів, які встановлюють, хто саме ініціював заснування Stichting Depositary Donau Investment Fund і (її материнської структури - Ред.) Stichting Manstichami як трастів відповідно до законодавства Нідерландів і хто є бенефіціарами цих трастів", - йдеться у відповіді прокуратури.

Видання зазначає, що австрійські правоохоронці встановили, хто стоїть за цими офшорними фірмами. Ще в липні 2014 року в Австрії заморозили рахунки компанії LPG Trading - 100-відсоткової "дочки" голландського трасту, якому належать німецькі заправки. Австрійці встановили, що бенефіціарами фірми є Сергій Курченко та Олексій Азаров. Ідентифікувавши кінцевих власників, Австрія заморозила майно LPG Trading.

Тим часом із рахунків Sparschwein Gas зникають кошти, про що свідчить фінансова звітність компанії, яка є в розпорядженні DW. Оборот компанії зменшився в декілька разів, а на банківських рахунках залишилося лише 50 тисяч євро. Не виключено, що гроші потрапляють на Кюрасао - там була перереєстрована материнська офшорна фірма Stichting Manstichami, яка раніше була зареєстрована в швейцарському кантоні Цуг.

Розчиняються і засоби на рахунках афілійованої з Sparschwein Gas австрійської LPG Trading. Ця компанія здійснювала торгівлю скрапленим газом із Росії та Казахстану. До санкцій оборот LPG Trading становив майже сім мільйонів євро.

Після того, як ЄС скасував санкції проти Азарова-молодшого, тому що українська прокуратура не надала доказів його злочинної діяльності, він не забарився скористатися цим, забравши всі ліквідні активи. Син екс-прем'єра продав навіть службові автомобілі, на які фірма свого часу витратила понад півмільйона євро. Відповідно до фінансової звітності, на балансі LPG Trading залишилися лише офісні меблі і 77 євро 92 центи на рахунках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram