ГоловнаПолітика

Росія визнала Сенцова і Кольченка громадянами України

Знято перешкоду для звільнення кримчан.

Росія визнала Сенцова і Кольченка громадянами України
Олег Сенцов и Александр Кольченко
Фото: www.radiosvoboda.org

Росія офіційно підтвердила українське громадянство кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка, засуджених за звинуваченням у підготовці теракту в Криму.

Про це йдеться в повідомленні на сайті уповноваженого України з прав людини, опублікованому в понеділок, 11 квітня.

У ньому наголошено, що правову невизначеність їхньої громадянської приналежності усунено в результаті дій омбудсмена.

Раніше в Росії заявляли, що Сенцов і Кольченко "автоматично" стали громадянами цієї країни після анексії Криму. Нібито, відповідно до ст. 5 "договору про прийняття Криму до складу Росії", вони були визнані громадянами Російської Федерації, оскільки у встановлений договором місячний термін офіційно не заявили про відмову від російського громадянства. При цьому вони відмовилися скористатися цією можливістю, не зверталися із заявою на оформлення російських паспортів і, відповідно, даних паспортів не отримували. Самі Сенцов і Кольченко просили вважати їх тільки українськими громадянами.

Омбудсмен наполіг на тому, що вони залишаються громадянами України незалежно від наявності в них громадянства Росії.

"Наявність українського громадянства О.Сенцова і О.Кольченка офіційно підтверджено і ні в кого не викликає сумніву", - наголошено в повідомленні.

Раніше адвокат Кольченко Світлана Сидоркіна заявила, що питання про громадянство Сенцова і його соратників може стати перешкодою для їхньої видачі Україні. Вона пояснила, що аби їх відправили в Україну, необхідне дотримання кількох умов, в тому числі наявність у них українського громадянства. Згідно зі 61-ю статтею російської Конституції, громадян Росії не можна видавати іншій державі.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у серпні року 2015 року за сфабрикованою справою засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Суд визнав його винним у підготовці двох терактів у Криму, підготовці ще до одного і у створенні терористичної спільноти. Другий фігурант справи - Олександр Кольченко - отримав десять років позбавлення волі. Ще одного фігуранта Геннадія Афанасьєва засудили до семи років ув'язнення. Під час слідства він був основним свідком звинувачення, проте відмовився від показань, заявивши, що дав їх під тиском.

Напередодні Мін'юст Росії доручив тюремній службі підготувати документи для передачі Україні Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва і засудженого за шпигунство пенсіонера Юрія Солошенка для подальшого відбування покарання на батьківщині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram