ГоловнаПолітика

Передачу Сенцова і Кольченка Україні спрогнозували на осінь

Українські суди мусять підтвердити вироки

Передачу Сенцова і Кольченка Україні спрогнозували на осінь
Фото: twitter.com/SvobodaRadio

Українців Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка і Юрія Солошенка, засуджених у Росії, можуть передати Україні восени, повідомляє російський "Интерфакс" з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

Питання про передачу українців розглянуть суди регіонів, в яких вони відбувають покарання, пояснили агентству у прес-службі Мін'юсту. Рішення можуть ухвалити тільки після того, як суди в Україні визнають вироки, нагадали у відомстві. Це регламентується Конвенцією Ради Європи 1983 року про передачу засуджених осіб.

Як зазначило джерело "Интерфакс", усі юридичні процедури з передачі засуджених можуть зайняти півроку.

У Росії Сенцова засудили до 20 років колонії за сфабрикованою справою. Інші фігуранти справи Кольченко і Афанасьєв отримали десять і сім років позбавлення волі відповідно. 73-річний Солошенко відбуває термін у іншій справі - в жовтні його засудили до шести років суворого режиму, визнавши винуватим у шпигунстві на користь України.

8 квітня російський мін'юст доручив підготувати документи для вирішення питання про передачу українців Києву. При цьому перешкодою для передачі Сенцова, Афанасьєва та Кольченка могло стати питання про їхнє громадянство. Під час попереднього слідства вони вважалися росіянами, тоді як за Конституцією громадян Росії не можуть видавати іншій державі. 11 квітня стало відомо, що українське громадянство Сенцова і Кольченка офіційно підтверджено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram